Ben Woldring vertelt

LEEK

Twintig jaar geleden startte Ben Woldring op 13 jarige leeftijd zijn eigen telefoonvergelijkingssite onder de naam Bellen.com.

Ben vertelt de leerlingen over hoe het ooit begon. Op zijn dertiende wilde hij graag een mobiel. Van zijn vader mocht hij er een uitzoeken als hij goed voorwerk zou doen. Ben kwam in de wirwar van aanbieders terecht. Een ingewikkelde wereld van abonnementen en gratis belminuten. Het ondernemen zat toen al in hem en Woldring besloot van de nood een deugd te maken. Het duurde maar even of hij had Bellen.com in de lucht, waarop hij de tarieven van telefonieaanbieders met elkaar vergeleek. Dit bleek een gat in de markt, hij begon flink bij te verdienen door advertenties die hij op zijn site plaatste. „ Op een dag ging de telefoon”, vertelt hij. Mijn vader nam op en was blij dat er iemand van de VARA aan de lijn was. Hij verwachtte namelijk een telefoontje van de tv voor een expositie die hij wilde promoten. Het wilde er maar moeilijk bij hem in dat ze voor mij belden”, lacht Ben. „Het was het programma Kassa. De programmamaker wilde opnames bij mij thuis maken. Het programma zond op zaterdagavond live uit en van de Arbeidsinspectie mocht ik dan niet op tv verschijnen. Dus wilden ze op woensdagmiddag langskomen voor een interview. Mag ik u even terugbellen?”, vroeg ik. „Ik moest het eerst natuurlijk met mijn ouders overleggen.” Na de uitzending ging het in een stroomversnelling en zochten directeuren van Telecombedrijven contact met hem om te adverteren om zijn website.

„Geld maakt niet gelukkig”, volgens Ben. „Maar het zorgt ervoor dat je leuke dingen kunt doen, zoals zeilen , reizen en tennis. De juiste balans daarin vinden is de kunst.”

Ondernemen is hard werken. „Het beste is om daar zo vroeg mogelijk mee te beginnen”, volgens Ben. Op latere leeftijd is er een gezin, een hypotheek of iets anders wat je kan belemmeren.” Zijn ouders zijn altijd zijn grote steun geweest. „Er waren vroeger thuis vaak discussies over school. Ik had er niet altijd zin in maar ik moest de middelbare school van mijn ouders afmaken. Ook toen ik de administratie van mijn bedrijf over wou laten aan een accountant werd ik teruggefloten. Dat moest ik eerst maar eens drie maanden zelf gaan doen om inzicht te krijgen in de omzet en hoe het zat met belasting en zo. Daar baalde ik eerst van maar achteraf is dat een wijze les geweest omdat je dan feeling krijgt met hoe een bedrijf financieel werkt.”

„Mocht je zelf geen ondernemer kunnen of willen worden, word dan een ondernemende werknemer binnen een bedrijf”, besluit Woldring. Onder luid applaus verlaat hij het podium. Na de presentatie beantwoordt hij nog een paar vragen van de ondernemers van de toekomst. Maar die moeten gauw weer door om de komende excursie voor te bereiden.