Heel Holland Weckt op Landgoed Mensinge

RODEN

Zondag 4 september 2016 vindt de jaarlijkse weckmarkt ‘Heel Holland weckt’ plaats op Landgoed Mensinge. Deze weckmarkt is een traditie sinds weckexpert Carolina Verhoeven ‘Wecken’ als culinaire traditie heeft weten toe te voegen aan de UNESCO-Werelderfgoedlijst van Immaterieel Erfgoed.

Landskeuken Mensinge is te vinden op de bijbehorende Nationale Lijst. Oude methoden als wecken, indikken en pekelen lijken een revival door te maken. Duurzaamheid wordt steeds populairder en daarmee komen ook deze klassieke voedselbewaarmethoden in een nieuw daglicht te staan. Weckmarkt De weckmarkt geeft een overzicht van een aantal conserveringstechnieken zoals wecken, inmaken, roken, likeur stoken, kaas maken en stroop stoken. Daarnaast besteedt de markt aandacht aan de bewustwording van smaak, gebruik van eerlijke producten, tijd voor eerlijk eten en inspirerende lezingen. Dit alles in de passende, mooie omgeving van Landgoed Mensinge. Activiteiten De markt vindt plaats op het voorterrein van Havezate Mensinge en op het terrein tussen Landskeuken Mensinge en de Cuisinerie Mensinge. In Landskeuken Mensinge vinden bezoekers alle informatie over het wecken, houdt Carolina haar weck spreekuur en geeft zij lezingen. Ook wordt er tijdens de weckmarkt gestart met de wedstrijd ‘Koken met Streekproducten’. Deze inzendingen worden in Roden geëxposeerd en beoordeeld tijdens de Jaarbeurs van het Noorden. Deelnemers kunnen zich aanmelden voor de kookwedstrijd via info@mensinge.nl. ‘Heel Holland weckt’ is gratis toegankelijk en geopend van 11.00 uur  tot 17.00 uur. Tijdens de weckmarkt is ook Landskeuken Mensinge vrij toegankelijk. Havezate Mensinge is deze dag te bezoeken tegen een gereduceerd tarief van € 2,50. Meer info is te vinden op de website.

Auteur

Monique Westra