Peter de Grote Festival strijkt neer in Noordenveld

RODEN

Het Peter de Grote Festival is het grootste kamermuziekfestival van Noord-Nederland met jaarlijks zo'n 50 kamermuziekconcerten op karakteristieke locaties in Groningen, Friesland en Drenthe. Ook drie in Noordenveld.

De concertserie wordt omlijst met diverse cultuur-toeristische arrangementen zoals wandeltochten, museabezoek, boottochten, diners en dergelijke. Er zijn ook optredens in Noordenveld en wel in Roden, Peize en Veenhuizen. Gekoppeld aan de concertserie wordt een Summer Academy georganiseerd voor jonge strijkers, pianisten en zangers. Deze jonge talenten treden ook op op de concerten van het festival.

Samuel Barber

Het Peter de Grote Festival vindt in 2016 plaats van 27 juli t/m 6 augustus. In Roden is Made in the USA 2: Samuel Barber, woensdag 3 augustus in de Catharinakerk op de Brink (aanvang 20.15 uur). De musici zijn Yoram Ish-Hurwitz (piano), Amparo Lacruz (cello), Nata Tsvereli (piano), Joseph Lia (bariton), Hermitage Kwartet: Floor le Coultre (viool), Jacobien Rozemond (viool), Francien Schatborn (altviool), Will McLeish (cello), Ilona Timchenko (piano). Het beroemde Adagio for Strings is synoniem geworden voor de componist Barber. Dat dit ontroerende werk een deel is uit het Strijkkwartet dat vanavond op het programma staat weten weinigen. Barber gaf zijn eigen invulling aan een romantische stijl maar gebruikte bijvoorbeeld in Excursions ook Amerikaanse volksmuziek en ritmen op aanstekelijke wijze. Zijn liederen behoren tot de beste van de 20e eeuw.

Schumann

In de kerk van Peize is donderdag 28 juli vanaf 20.15 uur een Schumann-programma. Het wordt gebracht door Harro Ruijsenaars (cello), Ilona Timchenko (piano), Marcel Reijans (tenor), Jeroen Sarphati (piano), Igor Roma (piano), Chris Duindam (viool), Christophe Weidmann (altviool), Amparo Lacruz (cello). “Muziek is een hogere vorm van poëzie.’ Aldus schreef de meest dichterlijke componist van de Romantiek, Robert Schumann. Tijdens twee concerten rondom Schumann worden zijn bekendste liederencycli, Dichterliebe en Frauenliebe und -leben, gecombineerd met de mooiste kamermuziekwerken. De vioolsonate op. 105 hoort u vanavond in een in een prachtige bewerking voor cello van Harro Ruijsenaars. In de liederencyclus Dichterliebe op gedichten van Heine gaat het vooral over de vergeefsheid van de liefde. Tot slot is er een pianokwartet.

Kancheli

Als laatste Noordenvelds concert is er zondag 31 juli in de koepelkerk te Veenhuizen (20.15 uur) een programma rond Giya Kancheli, gespeeld door Amparo Lacruz (cello), Moshe Hammer (viool), Christophe Weidmann (altviool), Selma Harkink (sopraan), Yoram Ish-Hurwitz (piano), Veselina Manikova (viool), Jan-Ype Nota (cello). De Georgische klassieke muziek heeft altijd geput uit de ongelooflijk rijke bron van de volksmuziek. Giya Kancheli (1935) is wellicht de bekendste Georgische componist van deze tijd. Hij schreef tot nu toe 7 Symfonieën en vele solo-concerten, vaak in opdracht van beroemde orkesten en solisten. Zijn kamermuziek is minder vaak te beluisteren. Vaak intiem en nostalgisch van karakter verrast Kancheli soms door heftige, dissonante gevoelsuitbarstingen. Indrukwekkende muziek die niemand onberoerd zal laten. Vooraf vindt een diner plaats in restaurant Bitter en Zoet. Dit arrangement begint om 17.30 uur. Meer info op http://www.peterdegrotefestival.nl  

Auteur

ggeersing