Liefde brengt slager naar Leek

LEEK

Nee, het is geen aflevering van 'Memories'. Maar het verhaal van Eemke de Weerd en Monique Liezenga zou daar zeker geschikt voor zijn...

Eemke en Monique openen woensdag 10 februari hun nieuwe slagerszaak in Leek. In hartje Leek zelfs, achter de witte kapel op de Dam. Eemke de Weerd (52) keert daarmee na een periode in Zeeland, terug naar het Westerkwartier. Over twee jaar is het trouwens 90 jaar geleden dat opa Eemke in Hoogkerk met een slagerij begon. Eemke en Monique hebben een fraaie slagerswinkel ingericht in het pand, waar Gea de Wind tien jaar een slagerij had. "Ze is gestopt omdat ze meer aandacht aan haar kind wil geven. Wij draaien hier al per 1 december mee, voor recepturen, omdat we veel zelf maken. We gaan op een andere toer bezig, maar willen daarbij wel zoveel mogelijk klanten bedienen", aldus de vleesspecialist. Met de nieuwe zaak keert de naam De Weerd terug naar Leek. "Er was hier al eerder een slagerij De Weerd, en wel in De Liekeblom. Dat was tot ongeveer vijftien jaar geleden, de zaak was van een oom. Zelf ben ik in 1985 als slager begonnen in Aduard en heb vier jaar een filiaal in Zuidhorn gehad. Ik kom uit een echte slagersfamilie, mijn opa is in 1928 begonnen in Hoogkerk, in de Kerkstraat. Hij hielp op hoge leeftijd nog mee mee rollades knopen."

Jeugdliefde

De Weerd heeft een tijdlang het slagersmes aan de kant gelegd. "Ik verhuisde van Aduard naar Zeeland, daar kreeg ik een goede baan aangeboden, als directeur van een vleesgroothandel. Maar ik kwam mijn jeugdliefde weer tegen… en we wilden graag wat meer naar de familie", verklaart de slager zijn grote stap. "Ik keek wat oude foto-albums in, en kwam Eemke daar in tegen. Ik belde hem, en we hebben meteen een afspraak gemaakt", verklaart Monique de hervonden liefde. De kersverse Leekster ondernemer maakt alle specialiteiten zelf. "Ik heb een heel goede leverancier van vlees, die is echt begaan met zijn bedrijf. Drie jaar lang was ik op de noordelijke slagersmanifestatie de beste worstmaker van de provincie Groningen. Vijf producten wonnen een goudster. In 1990 ben ik provinciaal kampioen geworden. De beker heb ik nog, maar die is door de verhuizingen wat gedeukt. Die moet eigenlijk gerestaureerd worden", lacht Eemke. Het slagerspaar biedt niet alleen vlees en vleesproducten. "We hebben bijvoorbeeld ook kant en klaarmaaltijden, stamppotten, nasi en bami, hachee, lasagne. En een worstmakerij en veel vlug- en panklaar artikelen. Onze gehaktballen zijn een topper", besluit de slager. Voor meer info zie de advertentie in de Midweek van 10 februari of de facebookpagina. Germ Geersing

Auteur

ggeersing