Fredewalda presenteert jaarprogramma tijdens Nijjoarsvezide

TOLBERT

Het gaat weer goed met stichting Oudheidkamer Fredewalda in Tolbert. Het herstel van de maquette van Tolbert anno 1926, die in oktober gedeeltelijk verwoest werd doordat de glazen overkapping uiteen spatte, is in gang gezet. Van de huisjes en het groen is zo'n 65 procent beschadigd. Het herstel van dit kunstwerk is een enorme klus, die uitgevoerd wordt door maquettebouwers Backer en Kraaijenhof. Het bestuur van Fredewalda hoopt dat de maquette, het hart van de expositie Wonen en Werken in Tolbert, er weer staat op 2 april. Dan start het nieuwe museumseizoen.

Tijdens de gezellige Tolberter Nijjoarsvezide, die vandaag plaatsvindt, wordt het activiteitenprogramma van de CazemierBoerderij in 2016 gepresenteerd. Iedere maand, meestal op de zondagmiddag, is er een interessante lezing, muziek of een filmprogramma. Zorgden vorig jaar Pé en Rinus afgelopen jaar voor een volle bak, ook dit jaar komt er weer een topper naar Tolbert. Erwin de Vries komt langs, mét band. Op zondagmiddag 6 maart treedt deze bekende Groninger zanger op in de sfeervolle CazemierBoerderij. De entree is dan 12.50 euro en reserveren kan alvast via info@fredewalda.nl. Hierbij is er een beperkt aantal plaatsen, dus wacht niet te lang.

Aanrader

Ook in april is er iets heel bijzonders. De bekende schrijfster Annegreet van Bergen komt op 17 april vertellen over de vijftiger en zestiger jaren, naar aanleiding van haar veelgeprezen en genomineerde boek ‘Gouden Jaren’. Een aanrader. Dit onderwerp ligt in de lijn van de deelexpositie ‘De boodschappentas in de jaren 50’, die bij de opening van het nieuwe museumseizoen van start gaat. In februari wordt ook aandacht aan dit item besteed als Carin van der Wal van museum ‘Het behouden blik’ op zondag 14 februari naar Tolbert komt.

Excursie

Wie van film houdt, kan deze maand op 17 januari genieten van een filmprogramma, dat is samengesteld door cineast Tjerk Bekius. Een feest van herkenning. In mei is er een interessante excursie naar het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis georganiseerd. Eind augustus is er ‘Aarfgoed op 't Aarf op herhaling’. Een heel bijzondere lezing eind oktober heeft de titel ‘De maan en wij’ en deze wordt gegeven door professor Peter Barthel. Het is de opmaat naar de Nacht van de Nacht. Daarbij komen nog de Fredewaldamiddagen voor donateurs en belangstellenden en het kinderprogramma met workshops schilderen, verhalen vertellen en beleef de natuur.  Het totale programma is te vinden op de website fredewalda.nl/agenda.

Auteur

Merijn Slagter