Anniek eerste duurzame bloemist in Noordenveld

NORG Team Boutique Bloem & Cadeau Anniek.pngDe Bloemen & Cadeau Boutique Anniek uit Norg is de eerste gecertificeerd duurzame bloemist binnen de gemeente Noordenveld.

Eigenares/bloemiste Anniek Siegers haalde het certificaat met de bronzen status van de Barometer Duurzame Bloemist. Met de certificering maakt Siegers deel uit van een steeds groter wordende groep duurzame bloemisten in Nederland.

In minder dan zes maanden haalde Anniek met haar team het certificaat voor haar winkel. Ze is trots. "Dit hebben we toch maar even gedaan met z'n allen. Onbewust hadden we bepaalde dingen al aardig op orde voor de certificering, zoals het afval scheiden, LED-verlichting en hadden we al een bepaald inkooppercentage van duurzame bloemen en planten. Dus het ging best snel", zegt Anniek, die onder meer ook bezorgt in Roden, Peize, Paterswolde, Vries, Tynaarlo, Assen en Fochteloo.

Meer inzicht

"Door voor zo'n certificering te gaan, krijg je veel meer inzicht wat wel en niet milieuvriendelijk is", zegt Anniek. Bloembinderijen gebruiken bijvoorbeeld nog heel veel chloor, terwijl dat heel schadelijk is. Naast milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruiken gecertificeerde bloemisten dan ook onder meer chloorvrij gebleekt papier, afbreekbaar lint en Fairtrade bloemenvoeding.

De teelt van bloemen en planten kan behoorlijk belastend zijn voor het milieu, weet Anniek. "Kweken gaat nog vaak gepaard met het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmatige bemesting. Dit is schadelijk voor mens, dier en milieu. Steeds meer bloemisten kiezen daarom voor duurzamer inkopen van bloemen en planten, zodat er minder schade ontstaat aan het milieu. Maar dit is ook voor ons en onze toekomst van belang en daarom willen wij graag op deze manier duurzaam ondernemen en ons onderscheiden van de rest."