Straatpraat: leest u boeken?

RODEN De Nationale Boekenweek is in volle gang. Reden voor Straatpraat om op pad te gaan met de vraag ‘Leest u boeken?’ Nou wordt volop gelezen, maar literaire werken zijn niet ieders hobby. Ook de leescultuur verandert, zo is de bibliotheek minder in beeld...

Femke Hosper uit Roden, hier met zoon Jens, leest zeker. „Wat ik in deze tijd vooral lees, zijn boeken over de tweede wereldoorlog. En dan boeken waarbij je door ouders of grootouders teruggebracht wordt in die tijd. Zoals ‘De Nachtegaal’, en een tijd geleden las ik ‘Mijn naam is Sarah’. Ik lees veel op de e-reader, trouwens”, laat ze weten.

Thrillers staan ook op het leeslijstje. „Ach, als je eenmaal in een boek zit, wil je verder lezen. Lid van de bibliotheek ben ik niet meer, maar ik was het nog tot januari. Voor de kinderen nog wel, trouwens. Jens is helemaal gek op boeken, hij heeft soms wel tien in bed liggen””, lacht Femke.

Tiny Ouwinga uit Roden leest ook regelmatig. „Jazeker, boeken van bijvoorbeeld Jessica Durlacher, De Winter of A.Th.F. van der Heijden. Ik heb altijd een boek. Vroeger las ik ook al veel. Favoriete schrijver is Maarten ‘t Hart. Ach, en ik kijk ook wel tv-programma’s over boeken”, laat ze weten.

Een jaar of vijf geleden zegde ze het abonnement op de bibliotheek op. „Tja, je hebt dan toch een klok achter je. En als je boeken dan vergeet in te leveren...”. Tiny haalt de boeken nu elders. „Ja, bij de kringloop. Of de boekenmarkt, of ik krijg wel eens een cadeaubon van de kids. Boeken zijn duur”, merkt ze op. Tijdens de Boekenweek heeft ze wel extra aandacht voor lezen. Ze wil nog niet aan de e-reader. „Mijn generatie doet dat niet. Gewoon op bed liggen met een echt boek, klaar!”

Lucas Uilenberg uit Roden is kraakhelder. „Nee, ik lees geen boeken. Wel Dagblad van het Noorden, Telegraaf en streekkranten, maar geen boeken. Wel eens een motorblaadje, of over campers, dat spul. En waarom ik niet lees? Geen flauw idee, eigenlijk. Ik denk dat ik de rust er niet voor heb”, mijmert de Roner.

Toch heeft Uilenberg wel boeken gelezen. „Veel over de oorlog. Die heb ik niet meegemaakt, maar ik wilde me er wel in verdiepen. Ik was toen ook wel lid van de bibliotheek. Ach, ik ga niet met de snelheid van de maatschappij mee”, lacht Lucas. (Foto’s Germ Geersing.)