De Hullen

RODEN Het lijkt wat verwarrend, een verzorgingscentrum dat te koop staat. Alsof De Hullen in Roden de deuren gaat sluiten.

Niets is minder waar. Interzorg verkoopt De Hullen in Roden en ook De Slingeborgh in Assen, maar met een goede reden. Manager Elly van der Woude legt uit dat het geen unieke werkwijze is. „Maar in het Noorden nog niet zo gangbaar. Het gaat in toekomst meer gebeuren.”

Van het einde van het Roder verzorgingscentrum is in ieder geval geen sprake. Interzorg wil alleen de zorg over de gebouwen kwijt en zicht toespitsen op de zorg aan de bewoners. Nieuwe eigenaren (’partners’) moeten de zorgcentra in Assen en Roden in overleg met Interzorg gaan verbouwen en vernieuwen en Interzorg gaat de gebouwen vervolgens huren.

In januari werd het complex in een advertentie te koop aangeboden. „Er is al behoorlijk belangstelling”, laat mevrouw Van der Woude weten. „We hopen de verkoopprocedure voor 1 juli af te ronden”. Bang dat Interzorg straks afhankelijk wordt van de eigenaar van het complex, is ze niet. „Nee, als je bijvoorbeeld maar goed afspreekt waar het pand aan moet voldoen. We zijn op zoek naar een partner, niet naar een koude koper”, benadrukt ze.

Voor de bewoners zijn de plannen wel even wennen, er gemengde reacties. „De een is blij, de ander minder blij. Met reacties als ‘zunde, mien kind’. Maar de zorgvraag neemt enorm toe en het huidige pand is hiervoor onvoldoende geschikt. Maar goed, niemand op die leeftijd vindt zoiets leuk.”

Dat tijdens de sloop/renovatie tijdelijke huisvesting voor de bewoners nodig is, lijkt niet het geval. „We doen ons uiterste best dit te voorkomen”, aldus mevrouw Van der Woude. In groter verband zit Interzorg ook niet stil. In Assen komt een facilitair centrum met onder meer eigen keuken- en wasvoorziening. „Het is nog te vroeg voor alle details, maar we willen straks eten en drinken aanbieden bereid met zo veel mogelijk streekproducten en alles zonder additieven. Daarnaast is het voor cliënten van belang dat de maaltijden herkenbaar zijn en waar mogelijk seizoensgebonden. Gebakken aardappeltjes en vis met een krokant korstje. De kwaliteit kan omhoog, dat is de bedoeling.”

In de plannen gaan de appartementen aan de zijde van de Ceintuurbaan-Zuid tegen de vlakte. De veel jongere Esmarke en De Borgen (achter deze woningen) worden gerenoveerd. „De kamers daar zijn nu te klein, ze worden groter en krijgen eigen sanitair. Er komen straks 122 appartementen, nu zijn er ook ongeveer zoveel. Het zou aanvankelijk kleiner worden, maar gezien de ontwikkelingen gaan we uit van dezelfde omvang. Gevolgen voor de werkgelegenheid heeft het project niet. ”

Bij de nieuwbouw speelt duurzaamheid een grote rol. „Dat is heel veel aandacht voor, met zonnepanelen, aardwarmte, isolatie en dergelijke. Dat moet, maar dat willen we zelf ook. We zijn met de gemeente zelfs in gesprek om het zwembad mee te laten profiteren van de energie opwekking van de De Hullen.”