Biljartmarathon ongekend succes

LANGELO De 24 uurs biljartmarathon ten bate van onderzoek naar de ziekte van Hutingdon heeft in Tynaarlo en omstreken liefst 22.561 euro opgeleverd.

Burgemeester Klaas Smid en wethouder Kirsten Ipema van Noordenveld gaven vrijdag het startsein voor een speciale biljartmarathon in Langelo. Aan de marathon deden zes dorpen mee: Langelo, Vries, Donderen, Tynaarlo, Norg en Zeijen.

Het eerste rondje biljart werd door de beide bestuurders gespeeld, met Kirsten Ipema (ook nog in eigen dorp) als winnaar in de partij tegen de burgemeester. Winnaar werd degene die de meeste caramboles maakte.

Initiatief

Jan Roelof Struik (44) uit Zeijen lijdt aan de ziekte van Huntington. Een aantal vrienden heeft het initiatief genomen om onder de naam Team Tynaarlo allerlei acties te organiseren. De opbrengst van de marathon komt ten goede aan onderzoek naar de ziekte van Huntington.

Elk half uur waren er twee biljarters in actie. Daarnaast stonden verschillende andere activiteiten op het programma. De finale van de biljartmarathon was zaterdagavond in Zeijen.

De ziekte van Huntington is een dodelijke erfelijke ziekte met symptomen van Alzheimer, Parkinson en ALS. Je hebt 50% kans om het te krijgen als één van je ouders het heeft. Er heerst een taboe en schaamtegevoel op de ziekte. Relaties, carrières, een levensverzekering… ze zijn niet meer zeker. Kansen op een geneesmiddel – binnen 10 jaar – zijn veelbelovend. Daar is onderzoeksgeld voor nodig.