Nieuwe expositie in Galerie Huis ter Heide

HUIS TER HEIDE In galerie Huis ter Heide aan de Norgervaart 10A wordt iedere twee maanden een nieuwe expositie geopend. Met dezelfde regelmaat is nieuw werk te bewonderen is.

Werk van de vaste leden van het collectief, en van gast-exposanten. Iedere keer worden er vier gast-kunstenaars uitgenodigd. Er zijn er velen, die belangstelling hebben hun werk in Galerie Huis ter Heide te laten zien.

Deze keer gaat het een beetje anders. Er zijn drie gastkunstenaars. In plaats van een vierde wordt er extra aandacht besteed aan de vorig jaar overleden Halbe Hageman (1946-2018), die jarenlang collectief lid van de galerie was. Halbe Hageman schilderde met olieverf op linnen. Zijn werk is kleurrijk en helder, expressionistisch met een tendens naar het fauvisme. Hij maakte gebruik van de ‘fragmentatie’ techniek, waarbij met het paletmes allemaal kleine fragmenten worden aangebracht.

Halbe haalde zijn inspiratie uit zijn omgeving, vooral landschappen hadden zijn grote belangstelling. De sfeervolle Provence met haar bijzondere licht trok Halbe in het bijzonder aan. Halbe Hageman exposeerde in vele grote Europese steden, zoals Mannheim, Brussel, Londen, Parijs en Barcelona. Ook na zijn overlijden is er veel belangstelling voor zijn werk. Galerie Huis ter Heide is er trots op dat Riet Hageman een vijftiental werken van Halbe ter beschikking heeft gesteld voor deze expositie.

Draaischijf

Gerard Molenaar (1950) uit Westerbork. Gerard is een zeer ervaren keramist. Zijn werk is vooral gebaseerd op kom-, schaal- en vaasvormen, die hij maakt op de draaischijf, waarna hij het werk desgewenst handmatig voltooit. Stuk voor stuk bestaat het resultaat uit unica, waarbij de decoratie zorgvuldig is afgestemd op de vorm. Gerard gebruikt hierbij glazuren van eigen receptuur. Het eindresultaat is voorafgegaan door een creatief proces waarbij een geïnspireerd idee, via schetsen en verschillende versies uiteindelijk tot een object komt waarmee Gerard tevreden is. Naast dit werk laat Gerard zich ook wel verleiden tot het maken van portretten in klei. Gerard Molenaar is aangesloten bij de Stichting Keramisten Noord-Nederland.

Simon Woudwijk (1958) uit Rijen bedient zich van vele technieken en materialen om uitdrukking te geven aan zijn persoonlijk onderzoek naar een synthese van natuur en cultuur. Hij werkt vooral met symbolen en metaforen. In eerder werk stond vaak - naast het wiel - de ‘wachter’ centraal, als archivaris, observator en deelnemer aan het leven. In Galerie Huis ter Heide exposeert Simon Woudwijk uit zijn indrukwekkende oeuvre zowel twee- als driedimensionaal werk, die combinatie autonoom en verbonden, kan worden gelezen als metafoor voor de waarneming en de invloed die tijd, context en kennis op de waarneming uitoefenen. Er zijn veel wielen te zien, vaak getordeerd, verbogen of gebroken, die de vertekening van de tijdsbeleving verbeelden.

Vrouwelijke torso

Dan is er werk van Annet Wood (1954) uit Berkhout. Zij maakt sculpturen waarbij de vrouwelijke torso centraal staat in haar werk. Het ontwerp bepaalt de ziel van het beeld, waarbij vrouwelijke eigenschappen worden weergegeven. De keuze voor het materiaal dat Annet gebruikt om haar objecten in uit te voeren sluit hierop aan en zorgt voor meerwaarde. Zo kan bijvoorbeeld het gebruik van glas de kwetsbaarheid van de sculptuur benadrukken; steen de oerkracht en papier de vergankelijkheid. Om dit te bereiken bedient Annet zich van het gebruik van een veelheid aan materialen waaronder brons, aluminium, zilver, steen, hout en glas. Annet heeft vele exposities op haar naam staan in binnen- en buitenland. Tijdens de Biënnale van Florence heeft zij in 2007 een prijs gekregen voor een sculptuur van aluminium.

De opening is op zondag 3 maart om 14.00 uur. Voor meer informatie: www.galeriehuisterheide.nl (Foto’s van kunstenaars.)