Taaie Groninger studentes lastig voor ‘KTP’

NIEUW-RODEN KTP Nieuw-Roden moest tegen middenmoter Drs. Vijfje genoegen nemen met een 1-1 gelijkspel. Desondanks blijven de vrouwen van trainer Andy de Jong en teammanager Wiebe Kooiker er in de zaaleredivisie goed voor staan.

De play-offs (beste vier) kan hen bijna niet meer ontgaan. ,,Al jaren hebben we het moeilijk tegen Vijfje’’, zei De Jong die de club na dit seizoen verlaat. Bij Nieuw-Roden zou de (eerste) landstitel het mooist denkbare afscheidscadeau zijn. Dan zullen de blauwhemden beter voor de dag moeten komen dan in de Groninger Struikhal (ACLO), waar de studentes van Drs. Vijfje gehuisvest zijn. Dit seizoen hadden beide teams elkaar al twee keer ontmoet in Sportcentrum Leek. Het competitieduel eindigde in een moeizame 2-0 zege voor beker- en Supercupwinnaar Nieuw Roden.

Bekerstrijd

Enkele weken later kegelde Drs. Vijfje de Drentse dames doodleuk uit de bekerstrijd. Na 1-1 namen de studentes de penalty’s beter. Overigens plaatste Nieuw-Roden 2 zich verrassend voor de halve finale van de nationale beker. Daarin is de nieuwe koploper Os Lusitanos vrijdag 1 maart in Leek de tegenstander. Nieuw-Roden 1 staat er theoretisch trouwens beter voor dan het team uit de hoofdstad.

Bij winst op Drs. Vijfje hadden aanvoerster Grytsje van den Berg c.s. hun leidende positie geconsolideerd. Voor enkele honderden fanatiek en luidruchtig meelevende studenten waren de bezoekers echter niet zichzelf. De enthousiaste ‘haantjes’ zorgden voor een typisch studentikoos sfeertje, waarbij liters bier voorkwamen dat de aanhangers ‘uitdroogden’. KTP speelde rommelig en slordig en de ploeg kreeg zelden greep op de vrijuit spelende thuisclub, die met Vesna Veltrop, Laura de Groen en de begaafde Arte Brueren over drie internationals beschikt. Overigens ontbrak De Groen vanwege wintersportvakantie.

Solo

Dat keepster Joukje van der Meer bij ‘KTP’ uitblonk, was veelzeggend. Hoogtepunt van de eerste 20 minuten zuivere speeltijd was trouwens een prachtige solo van de Noord-Drentse international Amber Bandringa, die op keepster Karin Luchies strandde. Bij Nieuw-Roden kon de lichtvoetige Oranje-speelster Nancy Loth geen stempel op de wedstrijd drukken. Dus vermeldde het scorebord halverwege een echte Frits van Turenhout-stand: 0-0.

Ook na de pauze was er weinig krachtsverschil. Na zes minuten braken Grytsje van den Berg en Amber Bandringa samen uit. De laatste legde breed en de beachinternational kon niet missen: 0-1. Kort daarop bewees Van den Berg nogmaals haar waarde door na een mislukt hakje van Loth als reddende engel te fungeren. Kort daarop voorkwam Joukje van der Meer de gelijkmaker van Arte Brueren. Het wat fitter ogende Nieuw-Roden trachtte de kleine voorsprong te consolideren, tót Brueren onverwacht vanaf links uithaalde. Vesna Veltrop beroerde de bal zodanig dat Van der Meer kansloos bleek (1-1).

KTP drong nog even aan, maar verder dan een knal van Mariël Miedema (redding Luchies) kwam de titelgegadigde niet. De taaie thuisclub van coach Teuny Bosma kreeg met het gelijkspel loon naar werken. (Foto’ Wiebe Kooiker.)