De Geur en Smaak van Drenthe

REGIO Wat is de geur en smaak van Drenthe? Deze vraag legde Stichting Kunst & Cultuur in Assen voor aan smaak- en geurkunstenaar Philipp Kolmann in het kader van haar 25-jarig bestaan.

Het resultaat is een bijzondere jenever, ambachtelijk gestookt van ingrediënten die typerend zijn voor Drenthe gedurende de periode van de turfafgravingen: boekweit, aardappelen en de jeneverstruik. De Geur en Smaak van Drenthe is een kunstwerk. Het spreekt vooral de reuk en smaakpapillen van de ontvanger aan. Na ontvangst is het de bedoeling de jenever een tijdje in het flesje te volgen en zo af en toe een klein slokje te nemen.

De drank bevindt zich in een flesje met een houten kurk die verzegeld is met Drentse bijenwas, dat zo’n typische geur heeft. In het linnen zakje, waarin de jenever is verpakt, verspreidt zich vaag de geur van het Drentse heideschaap. De kruiden in het flesje geven langzaam hun aroma’s af. Het hout van de jeneverstruik zorgt voor de basistonen vanille en gekarameliseerde suikers, het hars geeft een kruidige kaneelgeur af, terwijl de naalden zorgen voor groene citrusaccenten. De jeneverbessen tenslotte geven een gulle grondtoon.

Jeneverstruiken

In tegenstelling tot de stokers van ‘traditionele jenever’, maakt ontwerper Philipp Hohlmann gebruik van de hele jeneverstruik. Naast de bessen bevat De Geur en Smaak van Drenthe het hout en de naalden van deze eeuwenoude struiken. Verder koos de ontwerper voor wilde peen (daucus carota), duizendblad (achillea millefolium) en venkel (foeniculum vulgare); kruiden en planten die hij altijd aantrof in de buurt van de jeneverbossen.

Phillip Kolmann (Kärnten, Oostenrijk, 1989) onderzoekt als designer de wereld van geur en smaak. Hij studeerde in 2017 af aan de toen net opgerichte Food Non Food afdeling van de Design Academy in Eindhoven. Philipp bouwt aan zijn oeuvre door op locatie onderzoek te doen en projecten op te zetten. Afgelopen zomer verbleef hij op het Japanse eiland Ishigaki, waar hij van de internationaal bekende reukkunstenaar Maki Ueda leerde geuren te extraheren om daaruit parfums te maken. De kennis die hij daar opdeed bracht hij mee naar Drenthe.

De Geur en Smaak van Drenthe is een van de laatste jubileumactiviteiten van Stichting Kunst & Cultuur die in 2018 haar jubileumjaar vierde met vijfentwintig extra activiteiten.