Straatpraat: bevingen?

De gemeente Noordenveld staat de laatste tijd weer in het teken van schade aan huizen door bodembeweging. In Roden als gevolg van aanleg van riolering, terwijl het Rijk de gasopslag Langelo wil uitbreiden. Met alle risico’s van dien...

Karin Winkel uit Norg houdt zich niet zo bezig met schade door aardgaswinning. „Maar je leest natuurlijk wel over verhalen. Het is toch een beetje een ver van mijn bed show”, laat ze weten. Toch komt ze meteen terug op die opmerking. „Ja, want we hebben ook scheuren. In de schuur.”

Ze voegt toe dat niet duidelijk is of dit een gevolg is van de gasopslag bij Langelo. „Maar ik kan me zeker voorstellen dat uitbreiding van de gasopslag meer risico met zich meebrengt. Ook omwonenden hebben melding gemaakt van scheuren in de woning. „Tja, en dan ga je zelf ook kijken. Het is in ieder geval een goede zaak dat de gemeente actie onderneemt tegen uitbreiding.”

Berend Rabbers uit Peize is niet bijzonder met de materie bezig. „Maar je leest er wel het nodige over. En je leest het vaak. Het is bij NAM en overheid vaak een kwestie van babbelen, maar niet doorpakken. En de bevolking draagt de lasten, terwijl daar miljoenen worden verdiend”, merkt hij op.

Hoewel Rabbers voor zijn woning niet vreest, ziet hij nadelen bij uitbreiding van de gasopslag in Langelo. „Bovendien, hier bezig gaan terwijl de situatie in Groningen nog niet opgelost is. Straks gaat hiet de hele boel ook scheef staan. Goed dat de gemeente er tegenin gaan.”

Lotte Betzema uit Altena is ook niet gelukkig met uitbreiding van de gasopslag in Langelo. „Ik durf niet te zeggen of het risico’s met zich meebrengt. Tja, we woonden vijf jaar geleden in de stad Groningen, maar wilden naar het platteland. Alleen niet naar NO-Groningen, vanwege de aaardbevingen. Vanwege al die verhalen die je hoort...”, vertelt ze.

Voor de gevolgen van de gasopslag in Langelo is ze naar eigen zeggen niet zo bang. „Maar het is wel verplaatsing van het probleem. Zelf hebben we geen scheuren in ons huis. Maar dat kan wel, als het ineens gaat bewegen. We hebben ook nog niet van anderen over schade gehoord.” (Foto’s Germ Geersing.)