Huus van de Taol houdt eenakterfestival

REGIO Het Huus van de Taol organiseert in maart voor de derde keer het Drentstalige eenakterfestival Kört & Goed. Tien groepen gaan strijden om de hoogste eer. Ze zijn verdeeld over drie voorrondes.

Vrijdagavond 8 maart spelen de eerste groepen in Zaal Hingstman in Zeijen. Crescendo uit Gieterveen, ADO uit Norg, JEL uit Annerveenschekanaal en De Madammen uit de Veenkoloniën strijden in deze voorronde tegen elkaar.

Vrijdagavond 15 maart is de volgende voorronde in Zaal Wielens in Noord-Sleen. Bos & Co uit Zwiggelte/Meppen, De Rederijkerskamer uit Borger en Niweto uit Nieuw-Weerdinge strijden in deze voorronde tegen elkaar.

Zaterdagavond 16 maart is de laatste voorronde in Café Centraal in Ruinerwold. Toneelgroep Zwiggelte, Op de planken uit Zuidwolde en UDI uit Ruinerwold doen in deze voorronde hun best om in de finale te komen.

Jury

Bij elke voorronde krijgt het publiek eenakters te zien die tussen de 15 en 30 minuten lang zijn. Een deskundige jury beoordeelt de stukken. En de vier beste gaan naar de finale in Theater Ogterop in Meppel op zaterdagavond 30 maart. Aanvang steeds om 20.00 uur. Kaarten (inclusief koffie) kosten 7,50 euro (voorronde) of 10 euro (finale) en kunnen worden besteld via info@huusvandetaol.nl of 0593 – 371010.

Het Huus van de Taol is de organisatie die het gebruik van de streektaal in Drenthe in de meest brede zin stimuleert. Op het gebied van het toneel neemt het Drents een prominente plaats in. Het merendeel van de verenigingen in onze provincie speelt stukken in het Drents. Mensen als Herman van der Aa, Jan Veenstra, Ben ten Velde, Marga Kool, Erik Harteveld en Harm Dijkstra leveren hieraan een grote bijdrage. Het Huus van de Taol geeft het spelen van Drentstalig toneel graag een extra duwtje in de rug.