Goede voornemens en gele hesjes

Nu het Nieuwe Jaar alweer vijf weken oud is, en Blue Monday ook achter ons ligt, moet de vraag gesteld worden: hoe staat het met de goede voornemens? En dan met name die, over gezonder leven?

NORG Want dat stond toch wel bovenaan alle lijstjes, eind vorig jaar. We moeten meer bewegen, en minder eten – of nou ja, verstandiger eten. Minder drinken ook. Dat wil zeggen minder alcohol. Maar frisdrank is ook uit den boze. Bent u daar nog?

In je eentje is het haast niet op te brengen. Verleiding alom. Frikadellen in de kantine, chocoladerepen bij de kassa. In bus of trein lijkt iedereen wel ergens op te kauwen. Heel Holland eet, help! Maar: net als bij Asterix en Obelix is er één dorpje waar men dapper weerstand biedt. Daar kijkt niemand ervan op als op een donkere winteravond twintig mensen in reflecterende hesjes kniebuigingen staan te doen op een stil kruispunt. Op de parkeerplaats van het plaatselijke zwembad draven ze lachend heen en weer tussen oranje pilonnen.

Achter een verzorgingsflat doen ze twee aan twee evenwichtsoefeningen. Dan klinkt er een fluitje en snelwandelen ze haastig weer de donkere nacht in. Wie zijn deze gele hesjes? Het zijn de helden die op dit moment meedoen aan Beweegreden, het trainingsprogramma voor inactieve mensen dat sinds 2015 georganiseerd wordt door Beweegdorp Norg.

Verleidingen

De jongste is begin 30, de oudste is bijna tachtig en allemaal zijn ze bekend met de boven genoemde verleidingen. Toch lijkt iedereen de eindstreep te gaan halen binnenkort. Ze hebben dan drie maanden lang twee avonden in de week aan beweging gedaan. Eerst was het sportief wandelen en aquarobics; daarna ‘survival fit’ (iets wat nog het meeste lijkt op het apenkooien vroeger in de gymles) en badminton en deze laatste weken staan beurtelings yoga en fysiofitness op het programma. “Geen competitieve sporten“, verklaart Afien Baving van Beweegdorp Norg. “Maar wel redelijk intensief, want je moet krachttrainen wil je afvallen.”

Het streven om wat af te vallen was dit keer een belangrijke invalshoek, het programma richtte zich vooral op mensen met diabetes 2 en overgewicht. Maar er zijn ook andere redenen om eindelijk eens in beweging te komen. Burnout klachten bijvoorbeeld, of een depressie. “Ik laat zoveel mogelijk iedereen meedoen,” zegt Alfien. “Als iemand eindelijk de stap heeft gezet om zich aan te melden moet je die niet drie maanden laten wachten op het volgende programma.” Goede voornemens zijn nu eenmaal beperkt houdbaar. En het helpt als je ze samen met anderen gestalte geeft. “Die groep is echt je stok achter de deur. De sfeer is altijd ontzettend goed.”

Lief en leed

Dat klopt. In de afgelopen maanden zijn lief en leed, tips en ervaringen gedeeld. Op de groepsapp worden recepten uitgewisseld. Behalve training krijgen de deelnemers ook voedingsadviezen van een dietiste, want bij diabetes en obesitas valt een wereld te winnen met verstandig eten. Suikers en witbrood zijn taboe, volle yoghurt daarentegen mag wel. Als je het niet meer snapt kan je terecht bij Bea Hoekstra, die als coach bij alle activiteiten aanwezig is. In haar praktijk “van zwaar naar lichter” helpt ze mensen de valkuilen herkennen die ons zo vaak van onze goede voornemens afbrengen. Een van de vijf informatieavonden van het programma was ook aan dit thema gewijd.

Eén valkuil is helaas niet te vermijden: het programma loopt binnenkort af. Hoe zal het de deelnemers daarna vergaan? “We hopen dat mensen na afloop verder gaan op een van de sportverenigingen van Norg”, zegt Afien. Gaan ze dat inderdaad doen? En blijven ze nu voor altijd van de koektrommel af? Nog twee weken te gaan…. Wordt vervolgd! Eind februari start namelijk een nieuw programma ‘Beweegreden’, voor mensen met COPD en astma. Opgave en informatie: info@beweegdorpnorg.nl , 0592 613213.

Edith Boeker