Nieuw-Roden trots op SuperFemke

NIEUW -RODEN - ,,Mijn doel is plezier en het leuk met elkaar hebben. Is de sfeer niet goed, dan speel ik ook niet goed.’’ Dat zegt Femke Mulder van zaaleredivisionist KTP Nieuw-Roden.

Op 16 januari vierde de inwoonster van Augustinusga haar 21ste verjaardag. Vier dagen eerder had ze in Sportcentrum Leek al twee mooie cadeaus ontvangen. Op het 33ste Leekster Voetbalgala werd Femke namelijk gekozen tot beste speelster van het vrouwentoernooi. Met 19 dikwijls gave treffers was ze bovendien topscorer van het populaire toernooi.

Voor de vierde keer op rij ging de hoofdprijs naar Nieuw-Roden, dat ditmaal met een talententeam tot 21 jaar meedeed. Met dus ook Femke Mulder in de gelederen. In de finale tegen de Eenrum- Kloosterburen Combinatie opende ze de score. Haar ferme knal bleek evenwel niet genoeg voor de overwinning, want het einde kwam bij 1-1. De penaltyserie was koren op de molen voor de ploeg uit de gemeente Noordenveld.

Dat Femke raak schoot, was geen verrassing. De nuchtere Friezin staat te boek als een koele kikker, zoals ze een dag eerder reeds had onderstreept. In hetzelfde Leekster theater deed ze toen mee bij Nieuw-Roden 2, dat eredivisionist Team Alkmaar Sportstars in de kwartfinale van de KNVB-beker verraste. De thuisclub werkte een 0-3 achterstand weg en won na ‘pingels’. Femke besliste de serie. ,,Dat ik de vierde strafschop moest nemen, maakte mij niet zo veel uit. Ik maak me niet zo snel druk’’, vertelt Femke, die vorig jaar met Nieuw-Roden de nationale beker won. En passant pakten de blauwe dames dit seizoen de Supercup.

‘Droge humor’

Belofte Femke Mulder is een vlotte en gezellige prater. Volgens teammanager Wiebe Kooiker is ze ,,onze clown.’’ ,,Ach’’, reageert de technisch vaardige en gemakkelijk met rechts uithalende speelster. ,,Ik ben van de grapjes en de droge humor. Om de spanning er een beetje af te halen.’’ Meteen weer die stralende lach. Overdag maakt ze namens thuiszorg bij oudere mensen schoon. Wellicht kiest ze na de zomer voor de opleiding laboratorium en medisch onderzoek.

Medio 2017 verliet ze VIOD Driesum en koos Femke voor Nieuw-Roden. ,,Ik heb ook met Drachtster Boys gesproken. Dat ik naar Nieuw-Roden ging, was een keuze voor gezelligheid en mensen die ik al kende van VIOD: Grytsje van den Berg en Joukje van der Meer (keepster). Het belangrijkste vind ik dat het een leuk team is’’, onderstreept Femke.

‘Te gespannen’

Maar wat graag was ze in 2018 met Nieuw Roden zaallandskampioen was geworden. Na de gewone competitie leidde de ploeg van trainer Andy de Jong riant, maar in de halve finale van de play-offs ging het tegen Pernis (nu TPP Rotterdam) mis. ,,Dat was wel zuur. Hopelijk doen we het dit seizoen beter. In de finales zijn we te gespannen’’, concludeert ze.

Femke doelt bijvoorbeeld op de Open Friese kampioenschappen. Op 12 januari verloor het ’s winters altijd veel toernooien afwerkende Nieuw-Roden in Franeker de finale tegen noordelijke rivaal Drachtster Boys/HR Piping: 1-0. Vrijdagavond namen de Drentse dames in Drachten meteen revanche: 2-4. Nieuw-Roden is koploper in de zaaleredivisie. Zaterdagmorgen om half twaalf wachtte alweer de volgende krachtproef: op het veld in Sassenheim tegen topklasser Ter Leede. ,,Terug uit Drachten konden we direct door’’, grapte Femke Mulder. ,,We vertrokken al om kwart over acht...’’ Het werd ooverigens 5-1. Eervol verlies, want Ter Leede speelt twee klassen hoger.

Wessel Aslander