KTP laat zich gelden in Drachten

NIEUW-RODEN - Eredivisiekoploper KTP Nieuw Roden rekende in Drachten af met de noordelijke rivaal Drachtster Boys/HR Piping: 2-4.

De triomf was verdiend, want de Noord-Drentse bezoekers voetbalden beter en creëerden zich meer kansen. Het blauwe team van Andy de Jong en Wiebe Kooiker nam bovendien revanche voor de finalenederlaag van zaterdag bij de Open Friese Kampioenschappen in Franeker. Dankzij Jessie Prijs werd het toen 1-0 voor de Friezinnen.

Ditmaal onderscheidden juist haar collega-internationals Amber Bandringa en Nancy Loth zich. Ook de twee keer scorende Mariël Miedema zette haar handtekening op de pittige strijd. In de slotseconde van de eerste helft brak Bandringa de ban, nadat Loth de bal panklaar neerlegde. De 26-jarige speelster uit Heerenveen is dit seizoen terug bij Nieuw-Roden, nadat ze eerder in Spanje actief was. Geen moeite was haar teveel, al trof Loth geen doel. Maar bij het opjagen van de Drachtster vrouwen nam ze vaak het voortouw. Illustratief was de 0-2, halverwege het tweede bedrijf. Om Nieuw-Roden onder druk te zetten ging Boys-keepster Anna Reitsma mee naar voren, maar door het jagen van Nancy Loth leverden de gastvrouwen het leer in. Vanaf eigen helft mikte de dankbare Miedema de knikker in het verlaten doel.

Geel over en weer

In deze fase was aan strijd geen gebrek en over en weer trokken de arbiters geel. In duel met Aafke de Hoek landde Loth in de korfbalhal van Drachten/Van der Wiel zelfs keihard op de vloer. Met een stijve knie verbeet de kersverse international de pijn. Weliswaar kwam Drachtster Boys terug tot 1-2, maar de opleving van de withemden bleek van korte duur. Een knappe individuele actie van aanvoerster Grytsje van den Berg betekende 1-3. Volgende wapenfeit was een heuse kanonskogel van Mariël Miedema, die gelukkig geen slachtoffers maakte maar wel 1-4 op het scorebord bracht. Aafke de Hoek bepaalde de eindstand op 2-4.

Thuisclubcoach Symen Abe Hoekstra moet het al het hele seizoen zonder Esther van Toledo stellen en dat scheelt een slok op een borrel. De met een zware knieblessure kampende international is voorzichtig op de weg terug. Zonder Van Toledo is de formatie uit de gemeente Smallingerland domweg te afhankelijk van Jessie Prijs. De inwoonster van Leek kon echter geen stempel op de partij drukken. Voor rust liet ze de bal in vrije positie van de voet springen en vijf minuten na de pauze bood ze Martine Kooiker ongewild een ideale kans, maar kennelijk schrok de dochter van teammanager Wiebe van de mogelijkheid.

Gemakkelijker

De eerste 20 minuten zuivere speeltijd waarin KTP gemakkelijker voetbalde (Loth trof de paal), leken dus doelpuntloos te eindigen. Nancy Loth weigerde daarin te berusten, want ze haalde een ‘onmogelijke’ bal en bediende haar attent reagerende Oranje-collega Amber Bandringa op maat: 0-1. Het einde van de alleen na de hervatting boeiende vertoning kwam dus bij 2-4. Zodoende blijft Nieuw Roden koploper. Een half etmaal(!) na de derbyvictorie reisde het team naar Sassenheim voor de veldbekerwedstrijd tegen Ter Leede. TPP Rotterdam-Os Lusitanos werd verrassend 1-2.

Scoreverloop: 20. 0-1 Amber Bandringa, rust, 31. 0-2 Mariël Miedema, 37. 1-2 Anita Vellema, 38. 1-3 Grytsje van den Berg, 39. 1-4 Miedema, 39. 2-4 Aafke de Hoek.

Stand aan kop eredivisie vrouwen: KTP Nieuw Roden 13-30, Team Alkmaar/Sportstars 13-27, TPP Rotterdam 13-26, Os Lusitanos 12-25, Drs. Vijfje 13-24. Vrijdag 25 januari: Nieuw-Roden-Hovocubo.

Wessel Aslander