Noordenveld wil Festival Veenhuizen steunen

RODEN - De eerste editie van het Festival Veenhuizen juli was een artistiek succes, maar trok weinig (betalende) bezoekers.Volgens B en W van Noordenveld verdient het vervolg echter steun.

Het tweedaags festival bestond had een bijzondere en artistieke muziekprogrammering, poetisch en kwalitatief hoogstaand, waarin muziek als het ware in communicatie was met de plaats en de historie van Veenhuizen. Het festival vond plaats op meerdere locaties. Het festival is meerjarig van opzet en is kwalitatief onderscheidend in Noord -Nederland.

De stichting concludeert in de evaluatie dat het festival inhoudelijk succesvol was; publiek, stakeholders en recensenten waren vol lof. B en W van Noordenveld zijn het daar mee eens. Minpunt was de publieke opkomst: 400 (vooral niet betalende) bezoekers op vrijdagavond en 400bezoekers op zaterdag (255 betalende bezoekers).

Oorzaak hiervoor was onder meer de late start van de organisatie van het festival en daarmee ook de late inzet van marketing en PR. Tevens was door de late start van de organisatie, de fondsenwerving laat ingezet en dat leidde tot een mager resultaat. Dit leverde een tekort op. Het negatieve resultaat is opgevangen door de inzet van een provinciaal subsidie.

Hoogwaardig

Noordenveld meent dat het een kwalitatief hoogwaardig festival is dat veel kansen heeft om te groeien. Het is nu aan de organisatie om de ervaringen van de eerste editie te benutten en het festival naar buiten toe goed neer te zetten, mocht zij besluiten tot een tweede editie. Op basis van de inhoudelijke rapportage en de financiële afrekening kan de gemeentelijke subsidie van 50.000 definitief vastgesteld worden.

Het is op dit moment nog niet duidelijk of er een tweede editie van het festival Veenhuizen komt. Het is in ieder geval van groot belang dat tijdig gestart wordt met organisatie, PR en marketing en fondsenwerving. Noordenveld heeft in de gemeentebegroting rekening gehouden met een eventuele bijdrage van tweemaal 10.000 euro (in 2019 en 2020). De subsidie voor het festival Veenhuizen 2018 wordt definitief vastgesteld op een bedrag van 50.000.