Penalty’s troef in finales Voetbalgala

REGIO - Het organiserende TLC is zaterdagavond de grote winnaar van het 33ste Leekster Voetbalgala geworden. In het afgeladen volle Sportcentrum Leek beslisten strafschoppen de enerverende finale tegen Marum: 1-1.

Bij de ploeg van voorzitter/coach Simon Neef miste Noël Kailola als enige, want Erwin Heidinga ranselde de bal uit zijn doel. Vervolgens verzilverde steunpilaar Menno Tjoelker de beslissende ‘pingel’.

Ook Delano Dussel benutte zijn strafschop. Wat zijn vader Jeroen met Tolbert nooit lukte, heeft Dussel junior nu wél gepresteerd: de begeerde eindzege op het prestigieuze Leekster Voetbalgala. De 20-jarige Dussel, tevens actief bij Leekster Eagles bezorgde de Leek-Tolbert Combinatie in de spannende finale een 1-0 voorsprong. Daarna laaiden de emoties soms hoog op. In overtal (Tjoelker zag terecht geel) maakte Jasper Siepelinga er 1-1 van.

Omdat beide streekrivalen in het restant risico’s vermeden, moest de beslissing vanaf de ‘stip’ volgen. De TLC’ers Dussel, Rutger van der Veen en Tjoelker passeerden Marum-goalie Johan Bouma. Zijn teamgenoten Daan Assink en Tom Boezerooy bleken in tegenstelling tot genoemde Kailola eveneens koelbloedig.

Moeizaam

Een jaar geleden kon TLC al bijna juichen, want toen ging het in de finale mis tegen plaatsgenoot VEV’67. In de halve eindstrijd had TLC moeizaam afgerekend met Fc Grootegast, dat door Stefan Krijthe op 0-1 kwam. Toen sterspeler Ite Hoolsema langs de kant werd verzorgd, kogelde Dussel het leer achter de sterk keepende Erwin Mensink. In de laatste minuut gingen de Grootegasters schlemielig onderuit. Met wat geluk trof Sale Rozema doel en in de slotseconde vond smaakmaker Dussel nog het verlaten doel: 3-1.

In de andere halve finale had Marum (winnaar in 2017) weinig moeite met De Griffioen: 4-1. Verloop: 1-0 Tom Boezerooy, 2-0 Marc Oldewarris, 3-0 Daan Assink, 3-1 Robbin Wagenaar, 4-1 Boezerooy. Sterke Marumers; snelle ‘exit’ VEV’67 Ook in de kwartfinale tegen HFC’15 opereerden de Marumers sterk: 3-0 via Boezerooy, Daniël Laturiuw en Oldewarris.

Tumultueus

Voor titelhouder VEV’67 zat de Gala-avond er snel op. Tegen De Griffioen werd het 2-2, waarna de formatie uit Oosterwolde de tumultueuze strafschoppenserie in zijn voordeel besliste: 5-4. Namens de tweedeklasser uit Leek hadden Rense Dijk (de 1-0) en Rick Schuring (2-2) gescoord. Robbin Wagenaar liet de Friezen twee keer juichen.

Vooral dankzij een hattrick van Ite Hoolsema werd Fc Grootegast-ONR 4-2 en TLC-VAKO eindigde in 5-3. Met drie treffers bewees Delano Dussel zijn grote waarde voor het team van coach Wander Balkema, dat uitliep naar 3-0 en 4-1. Patrick Steenbergen bracht de spanning nog wel terug (4-3), maar Dussel had het laatste woord.

Nieuw-Roden

In de vrouwenfinale had Nieuw-Roden de handen meer dan vol aan EKC. Sneuvelde de fusieclub uit Eenrum en Kloosterburen vorig jaar in de finale met 4-1, ditmaal waren de dames van coach Joost Gerdez gelijkwaardig. Met haar 19e toernooigoal knalde Femke Mulder Nieuw-Roden naar 1-0. De inzet leek keepster Nikki Werkman te verrassen.

Aan de andere kant redde Sanne van Steenwijk meermalen. Toch werd het via Greta Annema verdiend 1-1. Gevierde vrouw bij Nieuw-Roden werd Anique Hoogeveen. Niet alleen keerde de specialiste een penalty, tevens besliste ze zelf de noodzakelijk geworden serie. Een dag eerder hadden veel blauwe beloftes meegedaan bij het tweede team, dat eredivisionist Team Alkmaar Sportstars in de kwartfinale van de landelijke bekerstrijd verraste.

KTP Nieuw Roden 1 verloor zaterdag de finale van de ‘Open Friese’ tegen Drachtster Boys/HR Piping: 1-0. Vrijdagavond treffen beide rivalen elkaar in Friesland in competitieverband. De club uit de gemeente Noordenveld voert de eredivisie aan.

Het Voetbalgala B-toernooi ging naar FC Zuidlaren. In de finale legde Zevenhuizen het af: 2-1. Voor organisator TLC is de 33ste editie van het megaspektakel in Sportcentrum Leek met recht onvergetelijk geworden. (Foto’s Jelle Raap e.a.)