Straatpraat: voornemens?

RODEN - In het nieuwe jaar hebben velen goede voornemens. Hoewel, vaker in theorie dan in de praktijk, en menigeen laat de voornemens bij voorbaat al voor wat het is. ‘Gewoon doorgaan’, is het motto. Straatpraat was benieuwd...

Marie Been uit Peize ziet terug op een goede, rustige jaarwisseling. Maar heeft geen goede voornemens. „Nee, ik was al gestopt met roken, vier jaar geleden. En dat gaat nog steeds heel goed. Tja, voornemens, dan moet ik toch even diep nadenken.”

„Nou, misschien wat meer van het leven genieten. Als je ouder wordt, sta je toch meer stil bij mensen die je ontvallen. Niet dat dit het geval was, recent, maar toch. Gewoon genieten van de kleine dingetjes, en dingen die je samen doet. Eerder had ik ook nooit goede voornemens. Als je iets wilt veranderen, moet je er ook aan toe zijn”, besluit ze wijselijk.

Harry en Melanie Strating uit Roderesch hebben ook niet veel specifieks in petto. De jaarwisseling was in ieder geval goed verlopen. „Rustig, overdag carbid schieten, en in de avond weinig bijzonders. Er woont hier ook weinig jeugd”, vertelt Harry. Bijzondere voornemens heeft hij niet., en ook Melanie niet. „Nee, daar geloof ik niet zo in. Maar het zou mooi zijn als iedereen wat verdraagzamer werd.”

Harry voegt toe dat hij geen bijzondere dingen gaat doen.”Maar ik wil wel wat fitter worden. Ik ga nu naar de sportschool, maar wil wat meer wandelen of mountainbiken. En dan niet wild crossen, maar over uitgezette routes. Als iedereen zich daar nou aan zou houden...”

Alie Maris uit Norg kan ook terugzien op een rustige jaarwisseling, met in haar woonplaats wel opvallend veel vuurwerk. Goede voornemens gingen niet gepaard met oliebollen en appelflappen. „Nee, gewoon op dezelfde voet doorgaan”, laat ze weten.

„Wel neemt ze zich voor weer te gaan oppassen bij de kleinkinderen, en leuke dingen doen als fietsen. Ach, en roken doe ik niet, niet meer. Alleen toen ik jong was”, lacht ze. „Ook gezond eten doe ik al, en fietsen met de buurvrouw. Dus niet wat nieuws.” (Foto’s Germ Geersing.)