Vernieuwde kunst in galerie Huis ter Heide

HUIS TER HEIDE - Het was druilerig weer, afgelopen zondag. Toch lieten veel mensen zich hierdoor niet weerhouden de opening van de nieuwe expositie in Galerie Huis ter Heide aan de Norgervaart bij te wonen.

zoals van Galerie Huis ter Heide gewend zijn – goedverzorgd en feestelijk. De gastexposanten werden door Alie Hut, voorzitter van dit kunstenaarscollectief aan de bezoekers voorgesteld. De meeste collectiefleden waren ook aanwezig, om gelegenheid te geven nader kennis te maken en eventuele vragen over hun werk te beantwoorden.

Er was een hapje en een drankje voor de inwendige mens. Men voelt zich snel op het gemak in deze galerie, die gastvrijheid hoog in het vaandel heeft. Het is dan ook geen wonder, dat de opening druk bezocht werd. De gastkunstenaars zijn:

Corrie Zevenbergen uit Rijswijk, zowel bloemist als beeldhouwer als keramist. Momenteel volgt zij de opleiding Keramische technieken in Gouda om zich in deze materie verder te bekwamen. In de galerie toont zij haar keramisch werk, dat zij na de biscuitstook glazuurt of patineert zodat het brons lijkt. Corrie wordt geïnspireerd door de natuur, ze werkt hoofdzakelijk figuratief, maar schuwt ook het abstracte niet. Corrie exposeert regelmatig door het hele land.

De Duitse Anne Thoss uit Kleve begon haar loopbaan als autonoom kunstenaar als schilder en maker van collages. Sinds een aantal jaren werkt zij met kunstharsen. Voor deze expositie heeft zij ‘objektkisten’ ingezonden: beeldkisten in het Nederlands. Mensen gebruiken kisten om belangrijke dingen in op te bergen maar ook om in te verbergen. Anne’s kisten zijn van giethars, waarin een gebeurtenis wordt ingekapseld, waarmee deze onvermijdelijk is geworden. Anne exposeert in heel Europa en heeft in 2016 de kunstprijs van Emmerich gewonnen.

Edelsmeden

Miranda Stolze is thuis op vele terreinen. Zij studeerde cultuurwetenschappen en is daarnaast interieurontwerpster. Het ontwerpen van haar keuken en badkamer deed ze ook geheel zelfstandig. Van daaruit richt zij zich de laatste tien jaar op het edelsmeden. Zij combineert het edelsmeden met interieurstyling en maakt naast sieraden ook meubels en siervoorwerpen zoals lampen, bijzettafels en kandelaren. Het liefst werkt zij met zilver, maar ze gebruikt ook andere materialen als koper, plexiglas of hout.

Carla Dijk is opgeleid als docent handvaardigheid. Om haar beeldende ontwikkeling te ondersteunen volgde ze met succes de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem. Carla creëert van klei een eigen universele wereld. Opgebouwd uit platen voorziet ze haar architectonische objecten met engobes en onderglazuren van een huid van eigen, Afrikaanse en Islamitische motieven. Door ze raku te stoken verworden de huizen met hun craquelé- en kleureffecten tot tijd- en plaatsloze objecten. De buitenwereld wordt zowel buitengesloten als uitgenodigd. (Foto’s Sonja Hooglander en Jaap Menses.)