Nieuwe tarieven voor busvervoer

REGIO - Vanaf 1 januari 2019 gelden voor Groningen en Drenthe nieuwe tarieven in het openbaar busvervoer.

Twee landelijke ontwikkelingen zorgen voor een grotere stijging dan gebruikelijk. Het kabinet heeft besloten dat het btw-tarief voor het openbaar vervoer (OV) van 6 naar 9% gaat. Daarnaast is de landelijke indexatie op het OV dit jaar 2,84%. Gecombineerd leiden deze landelijke ontwikkelingen tot een verhoging van 5,75% voor de meeste tarieven.

Het instaptarief voor de OV-chipkaart wordt € 0,96 en het kilometertarief € 0,166 (voltarief). Met het Dalvoordeel Noord Nederland abonnement van € 25 per jaar krijgt de reiziger 40% korting op ritten na 09.00 uur en in het weekend, waardoor de kilometerprijs in die reisperiode op € 0,10 komt. De sterabonnementen stijgen ook met 5,75% en de prijzen daarvan worden afgerond op 5 cent. Voor de Buurtbus wijzigen de tarieven niet.

Pin

In de bussen van Groningen en Drenthe blijven buskaartjes bij de chauffeur te koop. Deze kaartjes worden € 2,70, € 5,40, € 8,10 en € 10,80, afhankelijk van de reisafstand en de reisduur. De Dal-Dagkaart voor Groningen en Drenthe - voor wie op werkdagen na 9 uur en in het weekend en tijdens vakanties op pad wil - wordt € 10,80. In een groot aantal bussen is het contant betalen omgezet naar pinbetalen. Nu al is in veel Q-link bussen en enkele stadslijnen pinapparatuur geïnstalleerd.

Vanaf 15 december 2019 kan een kaartje in de bus alleen nog met pin betaald worden. Daarnaast blijft uiteraard de OV-chipkaart, die in heel Nederland als vervoerbewijs gebruikt kan worden. Een overzicht van de wijzigingen in de tarieven is beschikbaar op qbuzz.nl/gd. Aanvragen van Dalvoordeel Noord Nederland kan in de webshop op de website van Qbuzz.