Rook boven Noordenveld (2)

RODEN - Voor iedereen die graag een vuurtje stookt in houtkachel of haard: vanaf volgende week staan op de website van gemeente Noordenveld tips en advies om daarbij overlast voor de omgeving te beperken.

Wij schreven er al eerder over: met name mensen met longklachten, maar ook kinderen en ouderen kunnen veel last hebben van houtrook. Vooral bij windstil weer, wanneer de rook blijft hangen en binnendringt door een open raam of mechanische ventilatie. Maar ook nat hout of onvolledige verbranding leveren onnodige hinder. Organisaties als het Longfonds pleiten daarom voor het ontmoedigen van houtstook.

Zover wil gemeente Noordenveld niet gaan. “We willen mensen echt niet hun gezellige houtkachel afpakken,” zei wethouder Kirsten Ipema al eerder tegen deze krant. Maar de gemeente gaat wel voorlichting geven. En bedrijven die houtkachels leveren, installeren en onderhouden worden benaderd met het verzoek om deze informatie eveneens door te geven aan hun klanten. Velen doen dat al. Daarnaast gaat de gemeente actief bijhouden, hoe groot de overlast is. Daartoe wordt volgende week een telefonisch meldpunt geopend.

Sigarettenrook

Houtrook? Samen komen we er wel uit, zou je zeggen. Zeker in Noordenveld, waar in de afgelopen jaren nog niet veel klachten werden geregistreerd. Maar wie zich herinnert, dat bovenstaande slogan eerder werd gebruikt voor sigarettenrook, weet dat het niet altijd even eenvoudig is. Al was het alleen al omdat zeker de betere (lees: schonere) houtkachels een flinke investering vergen. En wat als je net het gas had laten afkoppelen? Het goede nieuws: er zijn al plekken waar het goed gaat. Zoals Veenhuizen, waar we spraken met Rien Pheifer en zijn buurvrouw Lieneke Zaagman.

De houtstapel waar ze voor staan, is zijn lust en zijn leven. Hakken, zagen en kloven: lekker buiten bezig zijn. “Pom, pom, pom hoor ik hem dan,” lacht Lieneke. Dat ze erom lacht is een goed teken. Want na een longoperatie is Lieneke bepaald niet ongevoelig voor houtrook. En hun huizen zijn zo geschakeld dat de schoorsteen van de een heel dicht bij het slaapkamerraam van de ander zit.

Fulltime

“Ik weet wat het is,” zegt Rien. Zelf zweert hij bij ‘De man en het hout’ van succesauteur Lars Mijtting, die hem alle facetten van succesvol stoken bijbracht. “Maar aan de andere kant had ik vroeger een buurvrouw die fulltime stookte. Daar had ik zelf last van, want ze smoorde de kachel elke avond af.” En juist dat geeft, zoals GGD Drenthe je ook kan vertellen, extra vuile rook.

Gesprekken mochten niet baten. Wat te doen? Een brief aan de hele buurt, bedacht Rien. Misschien zou dat een snaar raken? Het was net voor de Kerst van 2016. Houtkacheltijd bij uitstek. “Voor mij, en andere houtkachelbezitters uit onze buurt staat vast en buiten kijf: er is geen heerlijker warmte dan die van onze houtkachel,” stelt de brief dan ook. “Zeker in deze donkere dagen is niets zo aangenaam en huiselijk als een knappend vuur in de kachel. Maar onze omgeving (lees buren/buurtbewoners) mag daar geen last van ondervinden. En dat is, zo is me ter ore gekomen, af en toe wèl het geval.”

Droog

Er volgt een korte toelichting. Een beetje stoker weet natuurlijk dat het hout droog moet zijn en onbehandeld. Maar er zijn nog meer maatregelen waarmee houtstokers de kou uit de lucht kunnen halen. “Laten we afspreken rekening te houden met de windrichting; laten we niet stoken bij mistig/nevelig weer.” Voorts: niet iedere dag stoken en niet langer dan 4 uur per dag. En dan bij voorkeur ’s avonds, wanneer de meeste mensen binnen zijn.

“Zo blijven we vrienden met de buurt,” besluit de brief, en “hoeven er geen klachten en of boze brieven naar de gemeente te worden gestuurd, hoeven we geen rijdende rechters in te schakelen. Wij regelen dat zelf. In onderling overleg.” En gebeurde dat ook? “Ik kreeg positieve reacties,” zegt Pheifer. “Er bleken ook mensen te zijn die de klachten herkenden. Maar het gaat hier nu alweer twee jaar heel goed.” Hij kijkt even naar buiten. “Je kunt het aan de rook zien of je het goed doet. Dan zie je eigenlijk niks, hij is kleurloos.” “Je ziet alleen de lucht boven de schoorsteen trillen,” vult Lieneke aan.

Sinds een week is zij zelf bezitter van een houtpellet-kachel. Scheelt een stuk in de gasrekening. “We hebben afgesproken: als je last van me hebt, dan kom je.” En die andere buurvrouw? Die vertrok naar een warm land, waar het stookseizoen bijzonder kort is. Tja, zo kan je het ook oplossen. Een heel gelukkig, warm en gezond 2019!