Scotland in Norger Brinkhof

PEEST - Peest krijgt er binnenkort twee kleurrijke inwoners bij. Edward en Yvonne MacKenzie betrekken een voormalige boerderij, die ze tot een atelier verbouwen. Een atelier waar kunst en fotografie letterlijk goed in beeld komen.

Edward Mackenzie (67) is twee jaar geleden met pensioen gegaan. Zijn achternaam verhult roots in Schotland. „Klopt, maar ik heb er zelf nooit gewoond. Schotland voelt wel als een tweede vaderland, ik kom er een paar keer per jaar. Het belangrijkste daar voor mij is de ruimte, de lucht die je hebt, waar inwoners dicht bij de natuur staan (in buitengebieden), waar je ook sterk afhankelijk van elkaar bent. Een enorme gastvrijheid, je bent altijd welkom, echt onvoorwaardelijke gastvrijheid.”

Het echtpaar woont al vele jaren in Niekerk (Westerkwartier) in een fraaie voormalige pastorie. Toch trok Drenthe. „We waren al een tijd op zoek. Dit in Peest is een gedroomd huis. Het maakt het afscheid na 35 jaar in onze mooie monumentale 'pastorie'-woning in Niekerk dragelijk... We hebben mooie plannen voor ons nieuwe huis, inclusief de verbouwing van de grote deel (100 vierkante meter) tot multifunctionele ruimte voor creatieve en fotoworkshops, trainingen, muziekoptredens, exposities en dergelijke. Een ideale locatie, met zoveel prachtige natuur om ons heen”, glundert Mackenzie.

Yvonne is verpleegkundige en was jarenlang actief in het maken van mozaïeken en porselein beschilderen. Het atelier heet ‘Welgelegen’. „Die naam nemen we mee naar Peest”, vertelt ze. Yvonne werd in de fotografie ‘getrokken’ door haar ega. „Maar ik was een lastige leerling”, lacht ze.. En waar Edward de lens vooral richt op weidse landschappen, zoekt Yvonne het kleine. „Details, en dan met name mensen en vogels”, laat ze weten. Ze is dan ook regelmatig in bijvoorbeeld de Lauwersmeer te vinden

Passies

Mackenzie weet passies goed te combineren. „Schotland is voor een fotograaf een onuitputtelijke bron van inspiratie, met het steeds wisselende licht op het decor van oer-landschap. 'Scotland, land of light' is de toepasselijke titel van de foto-expositie waar dit licht in 35 foto's op groot formaat de hoofdrol speelt. Die expositie wordt 11 januari om 17.00 uur geopend in De Brinkhof in Norg. Aan de opening (uiteraard in Schotse stijl) wordt medewerking verleend door FLING, met hun ballads en tunes die de sfeer van het Schotse landschap treffend oproepen.

Beroepshalve was Mackenzie zijn hele loopbaan werkzaam in de volksgezondheid, o.a. als bij een gezondheidsprogramma in de Veenkoloniën. „Vooral op het gebied van leefstijlpreventie, zoals alcohol”. Maar zijn hobby’s lagen dus op een heel ander terrein...

Historie

De Westerkwartierder was jarenlang betrokken bij de historie van zijn omgeving, Als voorzitter van oudheidskamer Aeldakerka, als mede-oprichter van de regionale Kwartiermakers opgericht die onder meer samenwerking zocht met o.a. Staatsbosbeheer. De fotografie combineert Mackenzie het liefst met Schotland. „Dat land werkt voor mij inspirerend, ik trek het liefst alleen met een rugzak de bergen in. We staan met de camper op de meest prachtige plekken, prachtig. Je mag overal staan en er is recht van overpad, right of way”, klinkt het vol lof.

Workshops, coaching, exposities en fotoreizen (inmiddels bedrijfsmatig via www.mijnfotoreis.nl, ook naar Griekenland en Ierland) completeren de agenda. Maar fotografie is prominent aanwezig. „Ik heb heel lang gefotografeerd, vooral om herinneringen vast te leggen. Tot ik meer gefocust raakte op het landschap, ik wilde foto’s maken waarmee ik het gevoel ook op anderen overbreng. Kiekjes zijn waardevol om herinneringen vast te houden, maar die hoeven niet automatisch een gevoel op te roepen.”

„Naarmate ik meer in de fotografie thuisraakte, ging ik anderen helpen. Met workshops en nu coaching. Maar een fotocursus geef ik liever individueel. Ik heb veel mezelf aangeleerd, de techiek beheerste ik, en ik ben in landschappen meegelopen met aantal bekendere fotografen in Nederland en Schotland. Daarvoor hebben we hier ook een prachtige, cultuurrijke omgeving. Die willen we hier ook ontdekken, het is hier prachtig!”