Jongeren gezocht voor muziektheater

VEENHUIZEN - Theatermaker Jos Spijkers zoekt jongeren voor een muziektheatervoorstelling in Veenhuizen die tussen eind mei en begin juli speelt. Repetities starten in februari 2019.

Deze voorstelling wordt geschreven en gemaakt samen met jonge (15-25 jaar) en oudere spelers op basis van het boek ‘de kinderkolonie’ van Wil Schackmann en hun eigen verhalen en kijk op de wereld. Een voorstelling die de geschiedenis van de wezen in Veenhuizen onderzoekt in combinatie met verhalen van hedendaagse jongeren die moeten dealen met instellingen, stigmatisering en hun eigen verantwoordelijkheid.

Wat verbindt de jongeren van nu met de wezen van toen? Door een stem te geven aan de wezen, gaan de spelers zich verhouden tot de verhalen van de wezen die waren overgeleverd aan goede bedoelingen, onkunde en onvermogen. Zij werden niet gezien in wie ze waren, maar wel in wie ze moesten zijn. Een voorstelling dus waarin normaal niet bestaat, maar wel de norm is.

Naast spel maken de spelers muziek en zingen onder begeleiding van een Jason Staal; Zanger en muzikant. Jos Spijkers maakt als artistiek leider van stichting ’t Zwerk al vele jaren bijzondere voorstellingen met gedetineerden, de Molukse gemeenschap, ouderen met dementie, mensen met NAH (niet aangeboren hersenletsel) en cliënten uit de psychiatrie. Theater dat zich midden in de samenleving plaatst en tot de verbeelding spreekt.

Repetities

Eerste bijeenkomst op woensdagavond 23 januari. Daarna repetities vanaf februari op de maandag en/of dinsdagavond en in de meivakantie (27 April-5 Mei). Naast gezamenlijke repetities vinden er deelrepetities plaats in Assen. Uiteindelijk wordt gespeeld in Coco Maria, in Veenhuizen.

De première is donderdag 24 mei. Van eind mei tot begin juli voorstellingen op de donderdagen, vrijdagen en zaterdagen, speellocatie Coco Maria in Veenhuizen. Wie van samen brainstormen, schrijven, spelen en vormgeven, muziek maken en zingen houdt, kan zich aanmelden bij Harriet van den Heuvel (ook voor alle informatie, mail naar: info@taaltaxi.nl). Theaterervaring is een plus, maar niet noodzakelijk. Motivatie en beschikbaarheid wel.