Straatpraat: oliebollen?

RODEN - Het oude jaar duurt nog maar een paar uur, en dan gaat 2019 over de drempel. Ongetwijfeld bij velen met oliebollen, of soms vuurwerk. Hoe viert u de jaarwisseling? Met het met vuurwerk? Straatpraat ging op pad...

Willie van der Kaap-de Boer uit Roden maakt er geen groot spektakel van. „Nee, meestal gewoon gezellig thuis. Lekker. We zijn met ons tweeën, en gaat rond de klok van twaalf nog even het dorp in. Verder wat tv, we kijken ook wel naar de oudejaarsconferences. En muziek”, klinkt het opgetogen.

Lekkernijen ontbreken niet. „Nee, oliebollen en nieuwjaarsrolletjes. Ik heb de hele buurt al voorzien, ik denk dat ik wel 600, 700 gebakken heb. Met een geheim recept, namelijk met jenever. Ach, als je de knieperties bakt, is de jenever al verdampt.” Vuurwerk is voor haar geen probleem. „Maar bij ons in de straat is er nooit veel. Maar ik kan me voorstellen dat sommigen wel last hebben.”

Nelly Velthuis uit Roden krijgt in de middag van oudejaarsdag de kinderen op bezoek. „Ze willen ‘s avonds thuis zijn, want je weet maar nooit wat er bij hun huis gebeurt. En ‘s avonds ben ik alleen, kijk rustig wat tv.”

Oliebollen horen er wel bij. „Ik bak niet zelf, maar haal vaak een zak. Ach, andere tradities heb ik eigenlijk niet. Geen vuurwerk. Mijn man is achttien jaar geleden overleden, toen hadden we nog wel eens een pakketje. Ik weet nog dat mijn kinderen, die waren toen een jaar of 13 en 17, op 31 oktober vuurwerk afstaken om te testen. Ze werden door de politie in een klein autootje geduwd. Ik hoorde pas om zeven uur ‘s avonds waar ze waren, om negen uur waren ze terug”, blikt ze terug.

Ellen Mannaerts uit Roden (ik kom uit Dronten, maar woon hier nu drie jaar) heeft weinig bijzonders in de koker. „Met de twee jonge kinderen thuis, heel saai, is al drie jaar zo. Mijn moeder komt wel langs. dus we hebben nog wel even champagne. Ik werkte vroeger in café’s, dan was er na afloop groot feest. Ik stond achter de bar. Mijn vriend moet werken op een feest, als beveiliger. Maar dat vindt hij ook leuk”, legt de Roonse uit.

Vuurwerk is aan Ellen niet besteed. „Ik heb er niet veel mee. Ik vind het ook wel goed dat ze dit in bepaalde wijken verbieden. Het geeft voor de kinderen ook meer rust, en voor huisdieren”, meent ze. (Foto’s Germ Geersing.)