Doppenactie enorm gegroeid

DONDEREN In vier jaar plastic doppenactie enorm gegroeid in Noord-Nederland.

De Stichting Vrienden Doppen Actie Noord Nederland haalt plastic doppen op in de provincies Groningen, Friesland en de kop van Overijssel. Aanvankelijk onder de paarse vlag van KNGF Geleidehonden. Al het werk dat uit de doppenactie voortkwam bleek voor KNGF Geleidehonden een te zware dobber en stopten ze met het ondersteunen van de actie. Het doppenvirus had echter al de nodige ‘slachtoffers’ gemaakt.

Bij de stichting liep de actie zo hard, dat wij het niet over ons hart konden krijgen om de plastic doppen niet meer op te halen. Onze oplossing: een eigen stichting oprichten en de netto opbrengst doneren aan KNGF Geleidehonden. Vorig jaar werd een cheque overhandigd van 10.000 euro. Dit jaar werd dat een cheque van 15.000 euro plus ruim tweeduizend euro door de actie Dop2dop van Radio Sunstream in week 47.

Zaterdag is de cheque overhandigd op het relatiefeest van Martha Assurantien in Donderen, waar het grote doppendepot zich bevindt. „Wij blijven fanatiek doorgaan met het sparen van plastic doppen. Mensen met een beperking helpen aan een geleidehond geeft zoveel voldoening. De honden van KNGF Geleidehonden worden opgeleid tot blindengeleidehond, assistentiehond, buddyhond en autisme hond voor jonge kinderen. Daarnaast leiden ze nu ook medische detectiehonden op”, aldus vrijwilliger Elisabeth Smelik (zie ook www.geleidehond.nl).

De stichting spaart voor de basisopleiding van een pup (ongeveer vijf duizend euro). „Dit jaar kunnen we de basis opleiding van 3,5 puppy’s ondersteunen”. Voor meer info zie www.stichtingvriendendoppenactienoordnederland.nl