Uitgelezen

In de laatste column Uitgelezen van dit jaar, vertelt een vrijwilliger van de Roderboekenmarkt iets over haar/zijn uitgelezen boek als “opstapje” naar de Roderboekenmarkt die volgende week 28 december de deuren opent.

Naam: Tjark Biesma, ik ben 38 jaar werkzaam geweest in het onderwijs als leraar Duits, inmiddels ben ik gepensioneerd.

Wat is uw favoriete boek?

Ik heb meerdere favoriete boeken, De stille kracht van Louis Couperus is daar één van maar ook Dorp aan de rivier van Antoon Coolen.

Wat raakt u in dat boek?

Wat me raakt in een boek heeft vaak met meerdere factoren te maken, het kan de manier van schrijven zijn, de schrijfstijl, maar in het boek van Antoon Coolen word ik persoonlijk geraakt door de sociale bewogenheid die in het boek wordt beschreven. Het gaat over mensen die hulp nodig hebben.

Wanneer leest u?

Ik lees elke dag en ik lees vaak 2 of 3 boeken tegelijk. Er ligt een boek op het nachtkastje, in de studeerkamer, in de huiskamer. Momenteel lees ik onder andere een boek over de Eerste Wereldoorlog, dit lees ik met belangstelling omdat mijn grootouders in die periode Belgische vluchtelingen in huis hadden.

Heeft u een favoriet genre?

Ik hou van historische romans en biografieën. Ook kunst heeft mijn belangstelling. Dit komt ook omdat ik dat vak in mijn studie als bijvak naast het Duits heb gestudeerd. Ik ben ook zeer verheugd dat we dit jaar zoveel mooie kunstboeken hebben binnen gekregen.

Heeft u een favoriete schrijver?

Mijn favoriete schrijvers zijn F. Bordewijk, Antoon Coolen en Teun de Vries. De laatste schrijver Teun de Vries schrijft over de turfstekers, een stukje geschiedenis van het Westerkwartier.

Koopt u veel boeken? Nieuw, of ook gebruikt?

Ik koop gebruikte boeken en nieuwe boeken.

Wat is uw rol als vrijwilliger bij de Roderboekenmarkt?

Ik ben rubrieksvertegenwoordiger (voorheen lokaalhoofd) van de rubriek taal en letterkunde, ik doe dit samen met Lidy en Majella. Sinds 2003 ben ik al als vrijwilliger verbonden aan de Roderboekenmarkt.