Ria Postmus leeft haar droom in Atelier 6A

LEEK - Breien en haken is hip. En dus wordt de deur bij Atelier 6A in Leek platgelopen. Ria Postmus glundert van oor tot oor: ‘Mijn hobby is nu m'n beroep'.

door Merijn Slagter Een winkeltje starten waar liefhebbers van haken, breien en borduren terechtkunnen, je moet het maar verzinnen. ,,Ik moet eerlijk bekennen dat het een idee van mijn man Paul was'', vertelt Ria Postmus. De eigenaresse van Atelier 6A was in het verleden van jongs af aan steevast in slagerijen werkzaam, totdat ze kinderen kreeg. ,,Vanaf dat moment zorgde ik dat thuis alles op orde was, en als ik tijd had, was ik vooral veel met mijn hobby bezig: haken en breien. Om nou te zeggen dat ik daarmee iets deed wat hip was, nee niet echt. Ik deed gewoon wat ik leuk vond. Maar eigenlijk werd er toen vooral op mij neergekeken'', weet Ria zich te herinneren.

Stoute schoenen

Het tij keerde echter. Met Paul als steun en toeverlaat trok ze de stoute schoenen aan en startte Ria in oktober 2011 een winkeltje voor wol en garen aan de Schreiershoek 6A in Leek. ,,Eigenlijk zou onze dochter daar komen te wonen, maar haar plannen veranderden en daardoor besloten we in dit knusse optrekje Atelier 6A op te starten. Het moest een winkeltje worden waar iedereen terecht kon voor soorten wol en garen en eigenlijk alles wat daarmee te maken heeft. Maar als ik toen had geweten wat er inmiddels allemaal bij is komen kijken, weet ik niet of ik er ooit mee gestart was. Dan had ik toen waarschijnlijk aardig wat bibbers gekregen'', lacht Ria.

Hype

Haar zo geliefde hobby werd vrijwel gelijktijdig een hype. ,,Het breien van sjaaltjes werd ineens heel erg populair. En daardoor wisten mensen Atelier 6A steeds beter te vinden. Soms zelfs met complete patronen. Erg lastig, maar leuk'', blikt Ria terug. Maar het bleef niet bij sjaaltjes. ,,Door de opkomst van Facebook nam vooral het haken een flinke vlucht. Op Facebook werd het zogenaamde ‘crochet along together' populair, wat 'samen haken' betekent. Iedere week wordt dan een patroon van een deken op Facebook geplaatst en na een aantal weken is de deken compleet. Hierdoor werd haken hip: iedereen haakt zo'n deken in zijn of haar favoriete kleur en deelt de creaties met anderen op Facebook. Plotseling was het juist stoer als kinderen in gebreide of gehaakte truien liepen. En ja, toen moest ik wel weer even denken aan die mensen die zo op me neerkeken toen ik met Atelier 6A startte'' grijnst Ria.

Rolls Royce

Zelf zit Ria ook niet stil, want ook op het gebied van haken en breien zijn er voortdurend vernieuwingen. ,,Net als in kledingwinkels hebben ook wij te maken met een zomer- en een wintercollectie. Bovendien hebben we ons in de loop van de jaren gespecialiseerd. Stylecraft is daarvan een goed voorbeeld, dat is de Rolls Royce onder de wolsoorten. Ik ben al eens naar een fabriek in het Engelse Huddersfield geweest om een workshop bij te wonen over werken met Stylecraft. Geweldig was dat. En ik heb al gemerkt dat deze wolsoort enorm in trek is bij hakers en breiers, want overal in Noord-Nederland weet men ons te vinden omdat we Stylecraft verkopen. Mede daardoor zijn we in 2014 ook een webshop gestart: wol-garen-shop.nl. Wie Ria over breien en haken hoort praten, merkt dat het enthousiasme er vanaf spat. Een kijkje in Atelier 6A zelf leert hetzelfde. De voordeur klemt, de schuifdeur piept, maar de oase van kleuren én de glimlach van Ria vormen meteen een warm welkom.

Wijzer

,,Niemand die deze voormalige woning betreedt, verwacht dat dit hier zit'' lacht ze ,,Ik ben trots op wat we hier hebben neergezet, al kunnen we niet iedereen overal mee helpen. Na vijf jaar weet ik wel waarvoor klanten langskomen, dus als ik een grote voorraad prijzige garen koop – waar ook wel eens om gevraagd is – blijf ik ermee zitten. Dat verkopen we bijvoorbeeld niet meer. Dat was een dure les, maar heeft me wel wijzer gemaakt'', weet Ria.

Droom

,,Met Atelier 6A is mijn grote droom eigenlijk al uitgekomen. Vroeger hadden we hier in Leek een oud klein kruidenierswinkeltje aan huis, van mevrouw De Poel, die dit volhield totdat ze niet meer kon. Net als mijn oom en tante van 't Klompenwinkeltje. Ik hoop dat ik ooit hetzelfde mag zeggen.'' Terwijl Ria de ene na de andere klant helpt, blijkt wel dat het in het knusse ateliertje als een tierelier loopt. Haken is écht hip. Tijd om verder te praten is er nauwelijks, want de volgende klant dient zich alweer aan. Eén laatste vraag aan Ria dan. ,,Wat ik doe als ik toch even niets te doen heb? Gewoon, haken. Hoezo?''