Succesvolle lustrumeditie Certamen Septentrionale op Lindenborg

LEEK - Voor wie het nog niet weet: Certamen Septentrionale is de titel van de jaarlijkse Noordelijke vertaalwedstrijd Grieks en Latijn voor bovenbouwgymnasiasten uit de drie Noordelijke provincies, in de gaten gehouden door Boreas, de god van de Noordenwind. De Lindenborg volhardt in gastvrijheid, ook bij deze editie waar Griekse accenten waren terug te vinden in het eten, de kleuren in de aula en het dansen van de sirtaki.

Al snel vulde zich de aula met maar liefst 93 vijfde- en zesdeklassers en 35 docenten, die op een zeker moment allemaal keurig klaar zaten voor een feestelijke openingsact van het Noord Nederlands Toneel: een impressie van hun nieuwe voorstelling Borgen. Daarna kon iedereen aan het werk. Hoogleraren prof. dr. Annette Harder voor Grieks en prof. dr. Ruurd Nauta voor Latijn waren er onder aansturing van dr. Remco Regtuit opnieuw in geslaagd een geschikte tekst te vinden en leidden deze zelf in voor het front van de bloem der natie die in de gymzaal in gespannen afwachting aanhoorde. Voor Grieks moest een pars uit Euripides (“Kinderen van Heracles 407-424) vertaald worden en voor Latijn stond een stuk uit Seneca op het menu (“Suasoriae 6.17). Voldoende voor twee klokuren kraken van hersenen, knagen op pennen, bestuderen van plafondlampen en bladeren in woordenboeken.

Eten, dansen en pubquiz

Na de arbeid kon iedereen even zoet rusten en smikkelen van een Griekse lunch met alles erop en eraan. Om het verteringsproces te bevorderen werd er aansluitend op sokken in de gymzaal gedanstonder leiding van gymdocent Ans Klarenbeek. De opzwepende en steeds versnellende sirtaki-muziek zorgde voor – zacht gezegd – onregelmatig danswerk en uitglijdende voeten. Geen gewonden te betreuren, gelukkig. Wél een enorme partij plezier. Aansluitend was er de pubquiz voor schoolteams om de cultuurkennis te testen. Ont- en inspannend, hilarisch en ernstig tegelijk en met een gezonde competitiedrang bij allen.

Programma voor docenten

Parallel aan het leerlingenprogramma hadden docenten in de ochtend een workshop Latijn en in de middag een symposium over de integratie van klassieke talen en cultuur en hoe de diverse scholen en individuen dat aanpakten. Een hele grote groep docenten trok zich echter terug voor een middagje stevig strepen in de producten van de bijna-studenten. Al die 93 exemplaren moeten immers correct nagekeken worden. Een kolossale klus die elk jaar het stoom uit de oren doet slaan van de correctoren. Maar ze zijn er opnieuw in geslaagd alles af te hebben rond 16.00 uur.

Prijsuitreiking

De pubquiz is puur plezier en had ludieke prijzen: van triplex een goudgespoten appeltje (eerste prijs), een zilvergespoten banaan (tweede prijs) en een bronsgespoten ei (derde prijs). Leuk voor de schoolvitrines. De volgende groepen gingen ermee aan de haal:
  1. Een combiteam van het Maartenscollege in Haren en het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen
  2. De club “frigidissimi sumus”, waarvan de schoolnaam even was vergeten
  3. Elles' Angels van de Lindenborg in Leek
Voor de vertaalwedstrijd waren er met ingang van dit jaar nieuwe prijzen. Tot nu toe ontvingen de winnaars onder meer een boekenbon, dit jaar is er door kunstenares Marjolein Zijlstra een echt bronzen beeldje ontworpen met een boekrol, een stilus en een amfora en in het brons de tekst “aere perennius” gekerfd (duurzamer dan brons). Winnaars Grieks:
  1. Sven Smeman van het Singelland College in Drachten
  2. Martin Bourgonje van het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden
  3. Tessa Duk van het Roelof van Echten College in Hoogeveen
Winnaars Latijn:
  1. Jelmar de Vries van het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen
  2. Koen Wortelboer van het Praedinius Gymnasium in Groningen
  3. Klazien de Vries van het Gomarus College in Groningen