Historisch wapengekletter bij Mensinge

RODEN - We schrijven 22 mei 1568, overal in het Noorden van wat nu Nederland is zwerven soldaten en divisies. Ruige huurlingen, officieren van adel en musketiers.

Een dag later zal de slag bij Heiligerlee plaatsvinden. Een slag die uiteindelijk eindigt in de eerste overwinning van Oranje in een oorlog die 80 jaar zou gaan duren. De afloop van deze oorlog kennen we, De Nederlanden worden onafhankelijk. Zondag 22 mei 2016, bijna 450 jaar later, slaan opnieuw musketiers hun kamp op in het Noorden. De Vereniging Exercitie Peloton Bourtange, oefent voor Havezate Mensinge met het schieten van een kanon en musketten. Ook bereiden ze eten dat musketiers tijdens veldtochten kregen voorgeschoteld.

Musketiers

Bezoekers van Landgoed Mensinge kunnen proeven en krijgen uitleg over het historisch wapengekletter en kunnen vragen stellen aan het peloton. De musketiers zijn actief van 13.00 tot 16.30 uur op het binnenterrein van havezate Mensinge. Entree (inclusief een bezoek aan Havezate Mensinge en Landskeuken Mensinge) is 6,50 euro. Kijken buiten de gracht is gratis. Voor meer info zie www.mensinge.nl