Roden krijgt ook Ultratrail voor lopers

RODEN -  December stond in Roden al in het teken van mountainbikers, maar daar komen lopers bij in de eerste Ultratrail Drenthe.

Waar de mountainbikers zich voor de tweede maal uit kunnen leven in 'Drenthe 200', is er voor lopers de eerste Ultratrail Drenthe. Voor beide initiatieven op 28 december zijn de verwachtingen hooggespannen, aldus Johan Wekema van Ultratrail Drenthe. "Voor de atb-tocht hadden we vorig jaar, bij de eerste rit, al 400 deelnemers en dat was gelimitieerd. We proberen dit jaar richting 2000 te gaan, we gaan nu al naar de 500", laat hij weten. De Trail Run is op zelfde dag. "Een hardloopwedstrijd door de natuur, het parcours is voor 90 procent onverhard. Voor het korte parcours is dat zelfs 95 procent", aldus Wekema. Er zijn drie afstanden met verschillende starttijden. "De 56 kilometer start om 05.45 uur, de 30 en 15 km later. Start en finish zijn in centrum van Roden, aan de Brink. Waar precies is nog niet bekend", vertelt de organisator.

Veenhuizen

Het spektakel wordt georganiseerd door 'Drenthe 200' in samenwerking met Loopgroep Roden. Ook Staatsbosbeheer doet mee... De lopers doorkruisen een flink deel van de gemeente Noordenveld. "Voor de 56 km zelfs tot bijna Veenhuizen en een stukje richting Ronostrand. De 30 km gaat niet naar Veenhuizen en de 15 km gaat deels door het Mensingebos en Lieveren." Verharde straten laten de lopers links liggen. "Het gaat door bos en hei, weilanden, liefst door bagger. Het is nog niet geen survival. Wat aantal deelnemers betreft, we hopen dit eerste jaar richting 500 te gaan. We hebben natuurlijk al heel mooie faciliteiten, zoals een podiumwagen. Het wordt een  heldenontvangst", belooft Wekema. Aanmelden kan inmiddels en wel via de website www.ultratraildrenthe.nl