Daan Nijman: beste boekverkoper 2016?

RODEN - Hoe ziet een goede boekverkoper eruit? Kijkend naar Daan Nijman, inmiddels één van de vijf overgebleven kandidaten op de shortlist, zou je zeggen dat hij vooral beweeglijk is.

Samen met Femke Liemburg, zijn compagnon sinds 2013, snelt hij van de winkel naar het kantoor, stapt over stapels boeken, zoekt iets op de computer, loopt naar het magazijn en keert kauwend op congrespepermunt terug. Dat congres, van de Europese EMDR vereniging, daar staan ze twee dagen. Want Nijman en Liemburg runnen niet alleen een winkel in Roden. Ze zijn ook de vaste boekhandel achter o.a. de EMDR vereniging en het Autismefonds. Met aparte websites, analoog aan Daannijman.nl .

Tickets

Beweeglijk dus. Want hoeveel zelfstandige boekwinkels bieden dezelfde online service als bol.com? Waar je naast boeken ook tickets koopt voor concerten in de regio, en wordt uitgenodigd voor een lezing van Frank Westerman of een midzomerwandeling in Veenhuizen? “Je staat ermee op en je gaat ermee naar bed,” zegt Femke. “Maar dat is ook leuk. Veel uitproberen en kijken wat werkt.” Van Vasalis-activiteiten, in samenwerking met Noordenveld Leest, tot een optreden van Karen Slaughter. Creativiteit is geboden in de boekhandel, de spoeling is dun. “Elke generatie telt minder lezers dan de vorige” leest Nijman voor van zijn beeldscherm. Voorlezen is overigens essentieel om kinderen aan het lezen te krijgen. Ouders zijn belangrijker dan tablet, TV en Youtube bij elkaar, weet de voormalig bibliothecaris.

Meer lucht

Hoe trek je meer gezinnen naar de boekhandel? De afdeling kinderboeken is belangrijk, en wordt nog belangrijker bij de aanstaande verbouwing die “meer lucht” in de winkel zal brengen. “En dan verkoop ik net zo lief De Kameleon als Tonke Dragt, want het gaat hier echt niet alleen maar over hoge literatuur. Natuurboeken bijvoorbeeld, die verkopen wij hier ook veel. En er is een aardige club mensen die alles leest over vrachtwagens, DAF en koopvaardijschepen, dat vinden wij ook leuk.” Binnenkort volgt Noordenveldleest, waarover elders meer... Ze proberen goed naar de klanten te luisteren, want dat maakt dit vak voor hen tot een passie. “Bezig zijn met de mensen om je heen, daar doe je het toch voor?” Als die mensen dan maar wel blijven komen. “Bol.com lacht zich rot als het slecht weer is voor Sinterklaas.” Bij ijzel bijvoorbeeld – gelukkig was dat ná de Kerst . “Terwijl de bestelbusjes dan ook niet rijden!” Ze gniffelen. Dan, serieus: “Bol is niet de vijand. Veel erger is Amazon, die verkopen rustig onder de kostprijs mocht de vaste boekenprijs verdwijnen.”

Polare

Zo ver is het nog niet. Er werken elfmensen bij Daan, als je de nieuwe locatie UMCG meetelt. Overgenomen van het failliete Polare, “stonden we ineens in de NRC”. En komen die mensen zelf nog aan lezen toe? “Boeken en muziek zijn voor mij even belangrijk als drank en eten” zegt Nijman. Een kratvol mee op vakantie, hij glundert bij voorbaat. “Wandelen, lekker koken, een potje Scrabble en lezen.” Scrabble? “ Ja echt! We zijn heel erg, mijn vrouw en ik, en we zijn het helemaal eens. Lezen is pure ontspanning” Edith Boeker