Opluchting na vinden van ‘de bom’

RODEN - Opluchting. Dat is het gevoel dat overheerst, nadat dinsdag in Roden de veelbesproken bom onder de Albertsbaan is gevonden. Hoewel formeel nog niet over dé bom wordt gesproken, maar over een explosief.

Burgemeester Klaas Smid is in ieder geval opgelucht. "Er is een verdachte verstoring in de bodem aangtroffen. De EOD bevestigt dat het om een explosief gaat. De firma Leemans gaat nu voorbereidende werkzaamheden uitvoeren voor nadere identificatie. Dat is belangrijk voor het vervolgtraject." Of het de vermiste bom is, die in 1941 bij een onbedoeld bombardement door een Engelse Wellington-bommenwerper, kan dus niet worden bevestigd. Jack Schippers van Leemans Speciaalwerken: "We hebben maar een klein stukje blootgelegd. Maar hij past wel in het plaatje."

Diep

De bom is op een diepte van 4,5 tot 5 meter aangetroffen. Volgens Schippers niet verwonderlijk. "Hij ligt in klei, en dat remt veel minder af dan bijvoorbeeld zand. Hij ligt verder zo'n zeven meter van waar de mogelijke inslag was." Dankzij die diepte zijn in het verleden geen gevaarlijke situaties ontstaan. Want boven de bom zijn vele kabels en leidingen aangelegd, en ook riool. Dat moet verwijderd worden. Er komt een bouwput, waar donderdag de EOD nader onderzoek doet. Pas dan wordt duidelijk wat voor bom het is.

Maatregelen

"Dat is ook van belang om te weten of je de bom onschadelijk kunt maken. Dan pas weten we meer over te nemen maatregelen", aldus burgemeester Smid. "Het is hoe dan ook een opluchting, aan alle onzekerheid is een eind gekomen. Ii heb waardering voor Karsijns en de getuigen." Karsijns, die in 2005 met wijlen Wim Fonk een boekwerkje uitbracht over het bombardement, is eveneens opgelucht. "Je weet nu dat hij er toch ligt. Je hoort soms, dat iedereen het er vroeger over had, maar dat is zeker niet zo. Wij waren de enigen." Het bleef tot voor kort dus roepen in de woestijn, want na de eerste zoekactie in 1993 bleef het stil.