Lintje voor 'hardloper' Nico Wennekes

RODEN - Loco-burgemeester Henk Kosters heeft onlangs een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Nico Wennekes (70). Wennekes is onderscheiden op grond van zijn activiteiten voor de atletieksport.

De Roner is een gedreven man die gedurende 37 jaar het leeuwendeel van zijn vrije tijd in de atletieksport heeft gestoken. Met al zijn inspanningen heeft hij voor velen de atletieksport naar een hoger plan getild. Rode draad in zijn vrijwilligerswerk is zijn gedrevenheid en het enthousiasme dat hij uitstraalt naar zijn medebestuurders en de sporters. In 1979 heeft Wennekes als secretaris van de voetbalclub OVS Oudewater een atletiekpoot opgericht, ATRIVO. Voor de atletiek vereniging heeft hij een accommodatie ontwikkeld. Daarnaast organiseerde de heer Wennekes met de atletiek vereniging éénmaal per jaar de Marktveldloop. In 1987 verhuisde atleet naar het Noorden. Zo zette hij de Ot en Sien loop, nu de Run van Roden op. Daarnaast is Nico Wennekes jarenlang trainer geweest in Roden. In zijn periode als voorzitter van ARGO 77 en later Groningen Atletiek (fusie van ARGO’77 en GVAV Rapiditas, kwam de vereniging tot grote bloei. Hij nam veel nieuwe initiatieven zoals Stichting Team Grunning, Stichting Top Atletiek Groningen, Stichting Indoor Atletiek Groningen. Zijn deskundigheid in het opzetten van organisaties kwam goed van pas met name in het fusie traject. Zo leverde hij als inwoner van Roden zijn bijdrage aan het sportbeleid in de gemeente Groningen.

Ot en Sien loop

Op 13 mei 1983 (de vrijdag na Hemelvaartsdag) hield ARGO’77 de eerste Ot en Sienloop in Roden. Nico Wennekes is tot op heden bij alle edities als organisator/ voorzitter/ scheidrechter/wedstrijdleider/vrijwilliger betrokken geweest. Na de 25 editie van de Ot en Sienloop is het loopevenement vernieuwd op zijn advies om toekomstbestendig te zijn. Hij is betrokken bij de organisatie van vele atletiekwedstrijden voor jeugd en volwassenen van allerlei niveaus waaronder: NK Atletiek Senioren 1998, Special Olympics 1999 nationaal, Special Olympics 2000 internationaal, NK Atletiek Masters 2001 en 2002, Atletiek jeugd 2008. Van groot belang is zijn rol geweest bij de Special Olympics 2000, een grote internationale wedstrijd voor verstandelijk beperkten. SIAG was een samenwerkingsverband tussen de atletiekverenigingen in de provincie Groningen. Zij organiseerde het grootste indooratletiekevenement in West Europa. Ook werden vaak Nederlandse kampioenschappen Indoor Atletiek aan het evenement gekoppeld. Wennekes heeft eerst als vrijwilliger (1996-2004) en de laatste jaren als voorzitter (2005-2010) van SIAG een grote inbreng gehad. Wennekes was lid en later vice-voorzitter van de Sectie Atletiek Evenementen en was lid en later waarnemend voorzitter van de Commissie Scholenatletiek. De stichting Team Grunning is opgericht in 2003 om topatleten en toptalenten in Noord Nederland te faciliteren om hun prestaties te verbeteren. Het beleid heeft geleid tot vele tientallen Nederlandse kampioenen en vele ereplaatsen en ook tot deelnames aan Europese -en wereldkampioenschappen. Wennekes is verder medeoprichter/initiatiefnemer van de Stichting Topatletiek Groningen die zich ten doel stelt om atleten te faciliteren om beter en gemotiveerder te worden en om hun talent te ontwikkelen op weg naar de top.