Sym-podium ‘Als ik Morgen dood ga’

BUNNE/RODEN - "Als uitvaartregisseur ben ik geïnteresseerd in de uitvaartcultuur over 25 jaar. Deze blik op de toekomst zal hopelijk inspiratie geven aan de ontwikkelingen in de uitvaart zoals rituelen, digitale mogelijkheden, afscheidshuizen, stervensbegeleiding en dergelijke."

Detry Hekman organiseert vanuit haar bedrijf 'De Uitvaartregisseur' te Roden het sym-podium 'Als ik morgen dood ga'. "Een student van de Hanzehogeschool van de vakrichting Human Technology zal met haar onderzoek een bijdrage leveren aan de blik op de toekomst en dan met name op het afscheidshuis en de personalisatie van het afscheid. Drie belangrijke keywords zijn: bewustwording, inspiratie en innovatie. Een toekomstblik gaat echter niet zonder eerst te kijken naar het heden en het verleden", legt ze uit. "Ondanks succesvolle tv-programma’s met de naam ‘Over mijn Lijk’ en ‘Kijken in de Ziel’ hangen er nogal wat taboe’s rond de dood en het sterven. Palliatieve zorg staat nog in de kinderschoenen en artsen vinden het vaak nog moeilijk ‘het sterven’ ter sprake te brengen. Wij denken met onze aanpak een stuk van het taboe weg te nemen en de dood bij leven bespreekbaar te maken." In het sym-podium uitvaart 2040 ‘Als ik Morgen dood ga’ op 1 oktober, maken de bezoekers aan de hand van een aantal thema’s kennis met de ideeën voor de toekomst. De bijeenkomst is zaterdag 1 oktober van 10.00 – 16.00 uur in De Melkfabriek te Bunne. De thema’s zijn:
  • Bij leven
  • Afscheidshuis
  • Ceremonie en Rituelen
  • Rouw en Cultuur
"We hebben zeer interessante sprekers , zoals funerair historicus Cappers, die alles weet van de funeraire cultuur in Nederland en de architect Van Bergen van het gebouw ‘nieuwlevenvoordedood’. Hij schetst een gebouw waar de dood niet eng is of vermeden moet worden. Crematorium Yarden Groningen vertelt over 100 jaar cremeren en ook de nieuwe technieken zoals resomeren. Geestelijk verzorger Ruurd van de Water zal in een workshop ingaan op het belang van stervensbegeleiding. In het Deathcafé kunnen bezoekers in een ongedwongen sfeer elkaar ontmoeten." De bijeenkomst is voor consumenten, professionals (uit de zorgsector: huisartsen, specialisten, thuiszorg, geestelijk verzorgers, etc.), professionals uit de uitvaartbranche maar ook geïnteresseerden uit Noord- Nederland. Voor meer informatie: www.alsikmorgendoodga.net