Competitie voor speciaal getrainde gevangenisteams in Veenhuizen

VEENHUIZEN - Voormalige gevangenis De Rode Pannen en het Gevangenismuseum in Veenhuizen zijn donderdag 15 september het decor van een bijzondere competitie. De interne bijstandsteams (IBT) van acht gevangenissen gaan de strijd met elkaar aan om te kijken wie zich mag kronen tot beste IBT van de regio Noord-, Oost- en Midden-Nederland.

Tijdens de competitie worden diverse calamiteiten met gedetineerden, die zich in een gevangenis kunnen voordoen, in scene gezet en is het aan de speciaal opgeleide gevangenisteams om deze op een goede en professionele wijze op te lossen. Een intern bijstandsteam van een gevangenis laat zich enigszins vergelijken met de mobiele eenheid (ME) van de politie. De uitrusting qua beschermende kleding, helm en wapenstok, pepperspray en handboeien is grotendeels hetzelfde. Verschil is wel dat de ME vooral wordt ingezet bij grootschalige acties in de publieke ruimte, zoals rellen, terwijl het IBT alleen binnen de gevangenis opereert. “Gevangenispersoneel is standaard ongewapend, maar wel opgeleid om om lastige situaties het hoofd te kunnen bieden. Soms is er sprake van zo’n extreme geweldsdreiging dat de veiligheid van het personeel in gevaar komt. Dan wordt het IBT ingezet, vaak om een gedetineerde naar een strafcel te brengen”, vertelt Jan Lohuis, hoofd Veiligheid van de penitentiaire inrichting Ter Apel en één van de initiatiefnemers van de regionale IBT-competitie. Een intern bijstandsteam bestaat uit speciaal geselecteerd en getraind beveiligingspersoneel van een gevangenis en telt bij een optreden vijf tot zeven leden. Het opgeroepen IBT hoeft niet altijd daadwerkelijk aan de bak. “Vaak volstaat de komst van het intern bijstandsteam al en besluit de gedetineerde alsnog mee te werken. Zo niet, dan mag er gepast geweld worden gebruikt, maar alleen volgens de procedures die hiervoor gelden”, benadrukt Jan Lohuis.

Voorbereid

“Van belang is dat IBT’ers goed voorbereid zijn op alle situaties die zich in een gevangenis kunnen voordoen. Vandaar dat er regelmatig specifieke trainingen zijn. Vaak gebeurt dat in de eigen inrichting. Ditmaal dus op het terrein van het Gevangenismuseum en in De Rode Pannen. Normaal zijn er bij een IBT-optreden geen pottenkijkers, maar het mooie van deze competitie in Veenhuizen is dat bezoekers van het Gevangenismuseum van harte welkom zijn om te kijken. Vanuit de gevangenissen zijn er enkele collega’s die een rol hebben als gedetineerde. Reken er maar op dat zij het hun collega’s niet makkelijk maken wanneer ze bijvoorbeeld overmeesterd moeten worden", aldus Lohuis. De IBT-competitie is donderdag 15 september tussen 09.00 en 13.00 uur. De deelnemende teams komen uit de gevangenissen van Arnhem, Nieuwegein, Nieuwersluis, Leeuwarden, Ter Apel, Veenhuizen, Zutphen en Zwolle. (Eigen foto's.)