Wethouders op bezoek bij bedrijven

RODEN - De wethouder Henk Kosters (EZ) en Alex Wekema (Werk & Inkomen) bezochten woensdag de bedrijven Vacht & Dacht en Van Riesen Duurzame Installatietechniek, beide gevestigd in Roden.

Tijdens deze bezoeken werden zij vergezeld door Rieks Perdok, voorzitter van het Ondernemers Contact Noordenveld. Bij Vacht & Dacht, gevestigd aan de Exportweg te Roden, werden ze onthaald door eigenaar Christien Vos. Vacht & Dacht is een jong en dynamisch bedrijf dat met passie een oud ambacht uitvoert. Christien Vos is sinds januari dit jaar met haar bedrijf gevestigd aan de Exportweg te Roden. Hier worden prachtige vachten gesponnen tot 'dacht'. Dacht, een vergeten Oudnederlands woord voor garen. Het oude ambacht wordt uitgevoerd op nieuwe machines. Deze machines worden per gewenst product handmatig ingesteld en de wol wordt met de hand door het proces geleid.

Duurzaamheid

Duurzaamheid en het produceren van eerlijke producten staan centraal bij Vacht & Dacht. Elektriciteit wordt opgewekt door zonnecellen en het water wordt verwarmd met zonne-energie. Grondstoffen komen via een eerlijke weg naar Roden: elke schakel in het proces van dier tot garen is belangrijk en wordt gewaardeerd. Leuk nieuwtje is dat men nu ook een dekbed kan laten maken met wol van eigen dier. Er wordt hard gewerkt om de diverse producten binnenkort ook via de website aan te kunnen bieden. Vervolgens ging het gezelschap naar Van Riesen Duurzame Installatietechniek, gevestigd aan Ceintuurbaan Noord 123, waar directeur Hans van Riesen gastheer was. Van Riesen is een totaal-installateur die zich vooral richt op de duurzame markt. Met in totaal 22 medewerkers in binnen- en buitendienst denkt het bedrijf graag met de klant mee bij het bieden van flexibele en nieuwe oplossingen bij zowel nieuwbouw, renovatie, verbouw, onderhoud, service en totaal projecten. Als specialist in grondgebonden warmtepompen en lucht/water warmtepompen kan het bedrijf technieken toepassen die voor huishoudens aanzienlijk energiebesparend werken. Het bedrijf is vanaf 2010 actief. Eerst vanuit Norg, maar sinds december 2015 opereert het bedrijf vanuit de locatie aan de Ceintuurbaan Noord te Roden.