Altena bouwt aan praalwagen en gezelligheid

ALTENA - De bouwgroep in Altena voor de praalwagen van de Rodermarktparade, een groep van zo'n 80 personen (inclusief kinderen), is al tijden druk in de weer. "We zijn fanatiek, maar het gaat zeker ook om gezelligheid".

Gezienes Mulder (47) kan bogen op een ruime ervaring. "Ik was ooit de jongste ontwerper van het Bloemencorso in Eelde, en was daar 21 jaar ontwerper. Ik woonde al in Altena. Daarna ben ik een tijd ontwerper geweest voor de gemeente, dat die stopte was wel zonde. We staken toen met drie man de koppen bij elkaar, en maakten een lijst van personen wie zou willen bouwen. "Je hebt rond de 30 man, dat is de vaste club. Maar de eerste keer hadden we 125 mensen. Daar zijn rond de 60-80 van overgebleven." Het werk begint veelal met lassen, 8-12 mensen zijn tweemaal per week in de weer vanaf eerste maandag in mei. "Aan de Altenaweg 4, bij de familie Torensma. Dit wordt de twaalfde wagen, de eerste vier jaar zijn gebouwd bij de familie Hofman. De locatie bevalt prima, de familie Torensma is heel gastvrij. Een timmerman heeft eens een mobiel toilet gemaakt. De overlast is miniem, en er zijn duidelijke afspraken...We hebben een soort tent waarin we de wagen bouwen. Met opgegeven maten van Volksvermaken Roden, acht bij vijftien meter. Onze deuren zijn altijd open, iedereen mag komen kijken." Thema van de wagen is trouwens  'De wondere wereld van Rien Poortvliet' "We hebben niets te klagen over prijzen. Van de elf keer hadden we acht keer de publieksprijs, zeven keer een eerste en ereprijs, twee keer een eerste en twee keer een tweede. Of ik daar een verklaring voor heb? Ach, we zijn allemaal heel fanatiek. We horen het verwijt wel eens, dat we veel geld zouden hebben. Maar dat is niet zo. Wel gebruiken we veel natuurlijke materialen. Dat kost tijd, maar niet veel geld. Het lijkt soms of we heel veel bloemen gebruiken, maar er zjjn ook veel andere materialen tussendoor. En omdat dit er eerder er op kan, kun je eerder bezig. We zitten trouwens vast aan de maximale maten van Volksvermaken."

Sponsoren

Inwoners van Altena zijn op allerlei manieren betrokken bij de wagenbouw. "Een deel gaat met een collecte op pad, een groep dames gaat achter sponsoren aan (we hebben ook eens per maand nieuwsbrief en een sponsoravond met uitleg) en we betalen onze eigen consumpties. Het levert niets op, maar kost ook niets... Geen dubbeltje uit het budget van Volksvermaken gaat naar consumpties. Alle extra inkomsten, daar gaan we zelf voor op pad. En dames die gaan rollegies bakken op Liefair of ze staan op dePeizermarkt", legt Mulder uit. "Andere dames doen de catering, en er zijn veel ouderen die bloemen steken, ze willen er graag bij betrokken zijn. Ze krijgen voor de parade een mooie rondleiding en koffie. Gezelligheid, dat is je hele drijfveer. Dan komt de rest vanzelf. De vele prijzen geven soms scheve ogen. "Iedereen mag kijken, maar niemand doet dat. En hebben wel vaak een oordeel, jammer. Tja, ik neem straks anderhalve week vakantie, anderen ook, puur voor die wagen. Dat fanatisme zit er in, maar ook de gezelligheid. De jeugd mag ook aan de wagen werken, dat zijn de opvolgers. Dat werkt ook zo bij de Hopbouwers in Peize, en misschien elders ook. Tja, en als we weer eerste zijn... sorry. Maar moeten we dan maar niet meer meedoen?" "Iedereen hier heeft dit fanatisme, maar het geeft ook saamhorigheid. Ik denk dat we zonder praalwagen niet zo met elkaar om zouden gaan zoals nu. Je kent iedereen. Het werk, daar is echt niet zoveel aan. Het is een uitje, en zeker geen verplichting.