Lammert Kalfsbeek: 'Rodermarkt, je moet er vroeg bij zijn'

RODEN - Kenners weten het: je moet er vroeg bij zijn op de Roder paardenmarkt. Dat geldt dit jaar eens te meer, want de paardenmarkt sluit komende week een uur eerder, om 13.00 uur.

“Beter voor de dieren”, zegt Lammert Kalfsbeek, voorzitter van de Vereniging voor Volksvermaken. Roden blijft hiermee netjes onder het maximum van acht uur dat het Protocol Welzijn Paardenmarkten voorschrijft. “Maar het is ook beter voor de mensen. Je hebt dan geen gedonder als ’s middags de terrassen open gaan en de muziek aan gaat.” Lawaai en harde muziek zijn voor dieren die dat niet gewend zijn een stressfactor van belang. Anderzijds, “de mensen moeten ook hun feestje kunnen vieren, daarvoor komen ze naar de markt. “ De nieuwe sluitingstijd spaart man en paard, en trouwens, “de echte handel vindt toch al meteen vroeg in de morgen plaats. Om één uur is het echt wel bekeken.” Nu treft het dat de horeca in de Roder Nacht tegenwoordig ook wat eerder sluit, om vier uur. “Je ziet toch een beweging dat de feestavond verschuift van de maandag- naar de zaterdagnacht. Daar speelt de horeca op in – waarom zou je voor die paar mensen dat laatste uur nog open blijven? En dat is dan ook weer prettig bij het opbouwen van de markt.” In het verleden maakte Kalfsbeek als marktmeester wel mee dat de paden van late feestvierders en vroege handelaren elkaar kruisten.

Slok op

“De paarden staan nu eenmaal vlakbij de horeca, dan komen mensen die kant op. Ze hoeven het helemaal niet slecht te bedoelen. Maar iemand met een slok op komt toch op een andere manier aanlopen. Die maakt meer herrie.” Minder onrust op de markt dus, en zand om op te staan. Vier dierenverzorgers zullen de drie marktmeesters bijstaan, zodat de verwachte 200 paarden, pony’s en ezels voldoende ruwvoer en water hebben. En ook niet zo kort worden aangebonden dat ze daar niet bij kunnen, zoals soms gebeurt.” „Volksvermaken is altijd alert op de ontwikkelingen rond paardenmarkten en dierenwelzijn, verklaart Kalfsbeek. Zo nodigden ze twee jaar geleden zelf stichting Eyes on Animals uit om eens te komen kijken. Die adviseerden o.a. om de lage kettingen, waar de dieren met een been tussen kunnen komen, weg te laten en alleen een ketting op borsthoogte te gebruiken. Wat inmiddels ook netjes is uitgevoerd. Mag dat dan ook eens in de krant komen? Bij deze.

Internet

Blijft de vraag, of een paardenmarkt nog wel van deze tijd is. De meeste handel gaat immers via internet? Dat is natuurlijk zo, stelt Kalfsbeek. “Maar voor de echte Roners hoort de paardenmarkt met de warenmarkt er onverbrekelijk bij. Het is het oudste onderdeel van de Rodermarkt, en het trekt ook veel mensen uit de regio. Tja, of je moet iets anders verzinnen natuurlijk.” Over nieuwe dingen gesproken. Weten wij al dat dit jaar de publieksprijs bij de Rodermarktparade al op dezelfde dag wordt uitgereikt? Sponsor Arox Logistics IT ontwikkelde een app waarmee iedereen met een smartphone ter plekke zijn stem kan uitbrengen; de uitslag is diezelfde dag al vóór de avondparade bekend. “Dat is toch veel leuker voor het publiek, je wilt het metéén weten.” Alleen op de Verlichtingsprijs moeten we nu nog wachten tot de gala avond op 5 november. De ereprijs wordt eveneens op de dag van de parade uitgereikt; de tijd van de papieren stemkaartjes is definitief voorbij.

Glimmen

Zelf bouwde de voorzitter ook meermalen mee aan een wagen, met de school van zijn kinderen en met Voetbalvereniging Roden. “Het kost heel veel tijd, ja! Maar dat geeft niet. Als je met een leuke groep bent is het dat meer dan waard.” Zijn ogen beginnen nog meer te glimmen als wij vragen, wat hij gezien heeft bij de bezoekjes van het bestuur aan de 14 groepen die dit jaar deelnemen. “Het thema, ‘Raar Maar Waar’, heeft veel creativiteit losgemaakt. Daar kan je wat van verwachten!” - maar meer wil hij er niet over loslaten. Het hadden trouwens 15 wagens kunnen zijn; één groep kon geen bouwplek vinden. “Ontzettend jammer! Het wordt steeds moeilijker om voldoende plekken te vinden. Het is leuren, trekken, slepen” Hij begrijpt het wel. De voorschriften voor de agrarische sector worden steeds strenger, “wie de kost verdient met de veeteelt moet daar wel aan voldoen. In de toekomst kan het gewoon niet meer in een schuur bij een boer, daarom anticiperen we daar nu op.”De nieuwe bouwlocatie voor paradewagens is volgend jaar beschikbaar, en dan hoopt hij dat die ene groep ook weer van de partij is.

Ronermark

Nog één ding tot slot: de Ronermark geldt dit jaar zowel op de markt als op de beurs. “Goed voor de horeca en voor het publiek, die hoeven dan niet apart daar weer voor in de rij te staan. “ Hij is blij, dat deze samenwerking weer tot stand is gekomen. “We hebben allemaal hetzelfde doel. Dan is het goed om uit te stralen dat je het met elkaar doet. Daar heeft het publiek een mooi feestje van.” Edith Boeker