Van Pauperparadijs naar de opera Mikado

RODEN - Jan Rooks, bas van operakoor Frizzare , oefent met veel plezier voor de uitvoering van de komische opera De Mikado op 12 en 13 november. Hij speelt de rol van kleermaker Koko die door de Mikado van Japan bevorderd is tot edelman en beul.

“Heerlijk typetje om te spelen’ zegt Jan. “Die Koko is een beetje een minkukel. Het is voor mij een pittige klus. Ik heb in verschillende koren gezongen, maar nu gaat het ook om acteren. In het Pauperparadijs heb ik ook al mogen proeven aan die combinatie van acteren en zingen. Eigenlijk komt er nu opnieuw een droom van mij uit. Toen ik op de middelbare school bij een toneelgroepje zat, dacht ik: Dit is wat ik worden wil. Toneelspeler. Maar daar was in die tijd geen droog brood mee te verdienen, volgens de mensen in mijn omgeving. Dus het is er nooit van gekomen, maar nu krijg ik de kans om te spelen en te zingen, wat ik ook heel graag doe”. “We spelen en zingen 12 november in het Rode Hert (20.00 uur) in Roderwolde en 13 november tijdens een matinee (15.00 uur) in 'Onder de Linden' in Roden. Frizzare heeft als doel om opera dicht bij de mensen te brengen. Laagdrempelig zijn. Dat vind ik een prachtig doel. Muziek heeft bij mij altijd veel los gemaakt. Ik hoop dat De Mikado dat ook bij de mensen die komen luisteren te weeg brengt. De Mikado heeft prachtige onderdelen. Zo vind ik het Madrigaal heel erg mooi en melodisch. En Tit willow is voor mij een prachtige love song om te zingen voor en met Cobien Nieuwpoort, een pittige hofdame."

Gemakkelijk

"Mensen denken vaak aan opera als iets dat zwaar is met veel gegil van de sopranen. Maar De Mikado is dat absoluut niet. De muziek ligt gemakkelijk in het gehoor en er is een enorme afwisseling, ook voor de mannenstemmen”. Bert Tichelaar, tenor van Frizzare en ook solist, beaamt dat. “Ik zing als minstreel Nanki Poo een zeemanslied maar ook een wiegenliedje en prachtige duetten”. Meer over Frizzare later in het Roder Journaal en op de eigen website. Op de foto Jan Rook met zijn tegenspeelster Cobien van Nieuwpoort (foto's Joan van de Brug).