Meike Bak: 'zonder deelnemers geen hersenonderzoek'

RODEN - Het UMCG doet onderzoek naar depressie en het voorkomen van terugval. Eén op de twintig Nederlanders maakt per jaar een depressie door.

Om dat aantal terug te dringen en het probleem bespreekbaar te maken is het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op maandag 26 september gestart met de campagne ‘Omgaan met depressie’. Helaas is het terugvalpercentage na een depressie erg hoog. Na één depressieve episode is de kans op een nieuwe episode maar liefst 50 procent, en na drie depressieve episodes zelfs 90 procent. Dit patroon van terugkerende depressies vergroot de lijdensdruk enorm, en het doorbreken hiervan is van groot belang. Uit eerder onderzoek is gebleken dat preventieve cognitieve therapie in de herstelde fase effectief is in het verkleinen van de kans op een nieuwe depressie. Wat nog onduidelijk is, is hoe de therapie precies werkt en waarom de therapie bij de één wel werkt en bij de ander niet.

Vergelijken

De Depressiestudie van het UMCG voert momenteel, onder leiding van dr. Marie-José van Tol, een fMRI-onderzoek uit naar de werkingsmechanismen van terugvalpreventie. Er wordt onderzocht wat er in de hersenen gebeurt wanneer je na herstel van een depressie preventieve cognitieve therapie ondergaat. De onderzoekers vergelijken hersenactiviteit, pupilreacties en aandacht voor emotionele informatie van mensen die preventieve cognitieve therapie krijgen met mensen die dat niet krijgen. Dit kan aanwijzingen geven over welke processen belangrijk zijn om de kwetsbaarheid voor depressie te verminderen.

Planning

Meike Bak, opgegroeid in Roden, is onderzoeksmedewerker RGOc, UMCG."Ik werk sinds drie jaar bij het UMCG en ben per 1 september begonnen als onderzoeksmedewerker bij de Depressiestudie. Ik houd me met name bezig met de planning en coördinatie van de metingen en therapiesessie en met de promotie voor de werving van nieuwe deelnemers." "Het is erg belangrijk dat er meer inzicht komt in welke hersenprocessen een rol spelen bij kwetsbaarheid voor terugval, omdat de zorg daardoor uiteindelijk effectiever kan worden ingezet en terugval in de toekomst beter voorkomen kan worden. Ik hoop dan ook van harte dat mensen die zich herkennen in de oproep contact met ons opnemen, want: zonder deelnemers geen onderzoek", laat ze weten. Voor dit onderzoek worden nog deelnemers gezocht die in het verleden minstens twee keer depressief zijn geweest maar dat nu niet meer zijn, tussen 18 en 55 jaar oud zijn, en graag iets zouden willen doen om hun kans op terugval te verkleinen. Meer informatie over het onderzoek en over aanmelding is te vinden op www.depressiestudie.com.