Daniëlle Lokin: 'Voordeel in samenwerking met Mensinge'

RODEN - Ze voelt zich er thuis, directeur-conservator Daniëlle Lokin, in speelgoedmuseum Kinderwereld. En zet zich flink in om de positie van het museum te versterken en uit te bouwen. "Samenwerken met museum Havezate Mensinge zou mooi zijn, daar zie ik veel voordelen in".

Opgegroeid in Noord-Brabant heeft ze niet heel veel met speelgoed gespeeld. "We waren vaak buiten", legt ze uit. In Leiden studeerde ze en ze maakte een tentoonstelling in museum Boymans-Van Beuningen over bakeliet. "Daar kreeg ik belangstelling voor de geschiedenis van de industriële vormgeving. Ik ging lesgeven aan de Academie voor Industriële vormgeving in Eindhoven. Ze werkte in de drie gemeentemusea in Delft, waaronder het Prinsenhof, en was twee jaar adviseur bij een adviesbureau. "Daar heb ik een opdracht binnengehaald van de provincie Drenthe. Ik werd coördinator voor versterking van het museumbestel. Een platform voor 43 musea, met uitzondering van de vijf grote in de provincie. De kleinere konden wel wat advies gebruiken", laat ze weten. In 2012 kwam de vacature voor museum Kinderwereld vrij. "Waarom ik hier kwam? Ik werkte in een veld dat het financieel nooit ruim heeft, en daarnaast kwamen er mooie opdrachten uit het Noorden. Bovendien wilde ik wel eens uit de Randstad weg en in Roden lag een mooie uitdaging. We hebben als kind allemaal gespeeld en ik ben bovendien een verzamelaar. Van van alles...". Kinderwereld had de wind toen niet in de rug. "We hebben hier financieel veel om moeten buigen. Ik heb trouwens ongelooflijk veel respect voor onze vrijwilligers, daar draaien we op. Maar wil je gezond blijven, moet wel iemand de lijntjes bewaken. Een professional met gezag moet dan zeggen, 'we doen het zo'." Kinderwereld was in die tijd zes weken dicht in januari en februari. "Dat voelde niet goed. Je mist publiek en kinderfeestjes. We zijn nu zo'n 360 dagen per jaar open, dat zorgt voor continuïteit. In de herfstvakantie bijvoorbeeld zijn hier enorm veel kinderen..."

Rondje

Een positieve ontwikkeling was ook het Rondje rond de Brink, samen met de Catherinakerk, havezate Mensinge en het Scheepstra Kabinet. "Dat loopt als verbinding goed, we zijn er blij mee. De voormalige school bijvoorbeeld staat ook dicht bij de kinderen. Ik heb wel ideeën om daar verder mee te gaan. " Kinderwereld heeft behoorlijke inkomsten, maar ook de nodige uitgaven. Zoals bij verbouwing van de Kaleidoscoop, het museumcafé. "Daar is fors in geïnvesteerd. We hadden van de gemeente de opdracht 'zorg maar dat je de zaak in een aantal jaren rondbreid' . Dat hebben we gedaan. We hebben eerst de begroting bijgesteld en zijn toen begonnen met een expositie die ons niets gekost heeft. Dat was 'Schatjes,en herinnerdingen om mee te spelen'. Onze medewerkers brachten daarvoor eigen speelgoed mee dat ze wilden delen met ons publiek. Dat was meteen een goede manier om alle medewerkers en vrijwilligers te leren kennen", merkt ze op. De volgende tentoonstelling konden we maken omdat we een heel groot legaat kregen van een verzamelaar van speelgoed. In 2015 stond 'Spelen in de Tweede Wereldoorlog' centraal en dit voorjaar maakten we voor het eerst een expositie met de Roder kunstenaar Derk Scholte. Vanaf vrijdag slaat Circus Sarassani de tenten op met speelgoed in de piste."

Offers

"De jaarrekening 2012 sloot met een tekort, maar Kinderwereld kreeg toen  financiële steun van vrienden en had reserves. In 2013 keken we waar we verder op zouden kunnen bezuinigen. De hele organisatie heeft offers gebracht, sommigen plakten zelfs eigen postzegels op de museumpost. Dames die thuis een hulp in de huishouding hadden, gingen hier poetsen. De tering naar de nering zetten, dat deden we met zijn allen. Maar je hebt niet overal grip op. Het weer, bijvoorbeeld. Vorig jaar hadden we een prachtige ' museumzomer', maar was de aanloop behoorlijk slecht." De directeur is blij met de steun van de gemeente. "We hebben voor 2017 hetzelfde subsidiebedrag gevraagd als voor 2016. Dit ook in verband het met masterplan in samenhang met de te ontwikkelen visie op de Brink. We verdienen zelf veel, ook met onderhoud van gebouwen en de collectie, daar kan ik niets meer op inperken. Ik hoop dat ik de kans krijg met een beetje budget voor ons museum en de havezate één beheer te ontwikkelen. Collectief beheer, op het gebied van collectie, educatie, museumactiviteiten, tentoonstellingen en bedrijfsvoering. Met de expertise die wij hebben zou ik graag die kans krijgen, voor musea van erfgoed in Noordenveld of Roden en proberen dat aantal bezoekers fors omhoog te krijgen. Daar zie ik kansen." Volgens Lokin zou de havezate meer publiek moeten kunnen trekken, mits geregistreerd. " Zelf heb ik ook aan de wieg gestaan van het museumregister, een register van musea die hun taak goed vervullen en bijvoorbeeld de museumjaarkaart mogen gebruiken. Wij hadden dit jaar dik 20.760 bezoekers, er zit een stijgende lijn in, vanaf 18.500 in 2012. De havezate had slechts 6500". Samenwerking zou naar mijn idee voor Mensinge voordelen bieden, zoals gebruik van de museumjaarkaart, het inroosteren van vrijwilligers en expertise. Vanavond, woensdag, maakt Lokin haar visie kenbaar aan de Noordenveldse politiek tijdens de vergadering van de raadscommissie.

Bakken

Voor Kinderwereld zijn ook nog verbeteringen mogelijk. "Je hebt een generatiekloof. Mensen kunnen hier soms hun eigen speelgoed niet vinden. We proberennu  de collectie aan te vullen met speelgoed vanaf de jaren '50. Je moet het beleven vanuit de eigen jeugd." Het museum mag van haar ook nog dynamischer. "Een groot succes was de workshop 'Heel Kinderwereld bakt'. Kinderen met schort, prachtig koken op die kleine fornuis. En weet je wat ze het leukst vonden? Afwassen!" Kinderwereld heeft nog een opsteker, het museum heeft een klein jaar de beschikking over conservator Mara Bosboom. "Ze is van het speelgoedmuseum in Deventer en maakt haar eerste expositie. Ze is opgeleid als kunsthistorica en taxateur, als enige museumspecialist op het gebied van speelgoed. Daar zijn we heel blij mee." De directeur heeft nog een grote wens, al is die moeilijk te vervullen. "Uitbreiden op het terrein van Klaas Pruim", verwijst ze naar het aangrenzende braakliggende terrein waar ooit een disco stond. Germ Geersing