Natuurwerkdag in Noordenveld: genieten in het groen

RODEN - Zaterdag 5 november houdt Landschapsbeheer Drenthe de grootste en gezelligste vrijwilligersactie in het groen: de Natuurwerkdag.

Deze landelijke werkdag brengt jaarlijks alleen in Drenthe zo´n 1300 mensen op de been. Tijdens de Natuurwerkdag geven jong en oud het landschap een onderhoudsbeurt voor de winter. Steeds meer mensen ervaren hoe leuk het is om bezig te zijn tijdens de Natuurwerkdag; ieder jaar stijgt het aantal deelnemers. Op meerdere locaties, verspreid door Drenthe, kun je aan de slag in het landschap. Met vrienden, familie of buren bijvoorbeeld bomen en struiken snoeien, een wandelpad in de buurt aanpakken of een heideterrein opschonen. Er is voor ieder wat wils en groene vingers zijn niet vereist. In de gemeente Noordenveld wordt op vijf locaties gewerkt. Namelijk aan de Hoofdweg in Veenhuizen, een open plek in het bos van Peize en op heideterrein Amerika in Een, Natuurterrein Nietap en De Rieten in Norg. Op deze locaties worden onder andere broeihopen omgezet, een wandelpad hersteld en gesnoeid en de opslag verwijderd rondom een pingoruïne. De werkzaamheden beginnen om 9.30 en om 13.30 uur en eindigen (in de loop van) de middag. Voor de precieze werkzaamheden en detailinformatie over deze en andere locaties kun je terecht op www.natuurwerkdag.nl. Bij Norg wordt een heideveldje langs de Donderseweg, vlakbij De Bosrand, opgeknapt en wel van 10.00 tot 16.00 uur. Voor meer informatie: Albert Broekman, mail a.broekman@staatsbosbeheer.nl of bel 06-51312540. In het Natuurschoonbos bij Nietap is de start om 9.00 uur bij de parkeerplaats aan de Vagevuurselaan en om 9.15 uur is het verzamelen bij de Meester Posthuma Bank, waar Teus Korevaar (voorzitter Natuurschoon Nietap) en pingodeskundige Anja Verbers uitleg geven van de werkzaamheden aan pingoruïne het Vagevuur. De Drentse gedeputeerde Henk Jumelet is daarbij aanwezig.

Broeihopen

Broeihopen in Veenhuizen zijn ook een item. Ringslang-eieren tellen en het omzetten van broeihopen, van 09:30 tot 12:30 uur aan de Hoofdweg, verzamelen bij Hoofdweg 164. Voor meer informatie locatieleider S. Hoeksma, mail S.Hoeksma@lbdrenthe.nl of bel 92-333750. Een heideterrein aan Amerika in Een moet ook aangepakt. De heide dreigt hier dicht te groeien met opslag van jonge bomen. Tijd: 09:30 tot 12:30 uur, voor meer informatie locatieleider Ursula Cos, mail cos-hoogland@planet.nl of bel 06-29072196. Bij Norg wordt bosje De Rieten aan de Peesterstraat aangepakt (routebeschrijving volgt per e-mail na aanmelding bij locatieleider, secretaris@ivn-norg.nl.) Bomen en struiken zagen en takkenrillen maken zijn van 09:00 tot 16:00 uur enkele klussen. Voor meer informatie locatieleider Gert van Wakeren, mail secretaris@ivn-norg.nl of bel 06-46738612. In Peize wordt een open plek in het bosplan rondom de heemtuin gesnoeid, van 13.30 tot 17.00 uur. Voor meer informatie: locatieleider S.Kattouw, mail sophie.kattouw@hetnet.nl of bel 050 - 5033303. Meer info is ook te vinden op www.natuurwerkdag.nl. De Natuurwerkdag wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij en de provincie Drenthe.