Fietsverlichtingscampagne met straattheater in Roden

RODEN - Een promotieteam heeft vrijdag in Roden gratis fietslampjes uitgedeeld aan fietsers die hun verlichting niet in orde hadden. De actie was een initiatief van het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe (VVBD).

Het VVBD organiseert in deze periode onder het motto ‘Fiets verlicht’ verschillende acties in de provincie om fietsers te attenderen op hun zichtbaarheid. Behalve uitdeelacties zet het VVBD ook graffiti en straattheater in. Gedeputeerde Henk Brink: “Drenthe is een echte fietsprovincie, maar er zijn nog te veel mensen die zonder licht fietsen. Vaak hebben zij niet door dat ze zó slecht te zien zijn, dat ze gevaar opleveren voor zichzelf en voor hun medeweggebruikers. Op de fiets zijn mensen bovendien erg kwetsbaar. Helaas heeft onderzoek uitgewezen dat het aantal fietsongevallen niet daalt en relatief zelfs stijgt. Daarom vraagt het VVBD aandacht voor fietsverlichting.” Het team sprak fietsers aan en controleerde hun fietsverlichting. Als die niet in orde was, kreeg de fietser fietslampjes. Ze ontvingen bovendien een folder waarin de regels rondom fietsverlichting nog eens werden uitgelegd. Op tachtig fietspaden in de hele provincie staat vanaf deze week tijdelijk in graffiti de oproep ‘Fiets verlicht!’. De afbeelding is gemaakt met milieuvriendelijke krijtverf en is tijdelijk. Na verloop van tijd verdwijnt de verf door slijtage en regen.

Straattheater

Acteurs van theatergroep Auth&Tiek herinneren fietsers in diverse plaatsen op een ludieke, humoristische manier aan hun fietsverlichting. Theatergroep Auth & Tiek verraste dus bezoekers van de weekmarkten in Roden. De ‘sopvrouwen’ maakten fietslampjes en reflectoren schoon en gaven de passanten een folder over fietsverlichting. Bezoekers kregen tevens een doosje pepermunt cadeau. In Drenthe ondersteunt het VVBD ook de landelijke Fietsverlichtingscampagne ‘Ik val op’ met spotjes via RTVDrenthe, bioscoopreclame, boodschappen op publieke schermen en met buitenbord-reclame. Behalve het VVBD besteden de politie en afdelingen van Veilig Verkeer Nederland de komende periode aandacht aan fietsverlichting door fiets(verlichtings)controles te houden. (Foto's Auth & Tiek.)