Energiezuinige openbare verlichting op bedrijventerrein in Roden

RODEN - In de afgelopen maanden is de openbare verlichting op het bedrijventerrein in Roden aangepast en zijn alle 299 lichtmasten voorzien van energiezuinige LED armaturen. Daarmee bespaart de gemeente Noordenveld in de toekomst ruim 25.000 kWh per jaar.

Wethouder Henk Kosters is blij met de nieuwe verlichting: "Samen met Parkmanagement werken wij voortdurend aan de verbetering van de kwaliteit van ons bedrijventerrein. Met het plaatsen van energiezuinige verlichting hebben we wat dat betreft weer een stapje gezet. De vervanging van de openbare verlichting is één van de maatregelen, die we de afgelopen jaren in het kader van de herstructurering van het bedrijventerrein hebben genomen. Andere maatregelen zijn bijvoorbeeld het vernieuwen van de bewegwijzering op het terrein en het verbetering van de beveiliging door het plaatsen van 'slimme' camera's."

Onderhoudskosten

De nieuwe verlichting is niet alleen energiezuinig, maar daarnaast ook nog aanpasbaar qua verlichtingssterkte. Bedoeling is om de verlichting tussen 0.00 en 05.00 uur te dimmen, zodat er nog eens 17,4 procent extra energie wordt bespaard. Bijzonder is dat de lichtsterkte per mast te regelen is. Door het toepassen van LED armaturen worden ook de onderhoudskosten verlaagd, omdat we niet om de 3 jaar de lampen moeten vervangen. Volgens wethouder Kosters is het belangrijk, dat de gemeente blijft investeren in de kwaliteit van het bedrijventerrein: "Op deze manier houden we het terrein ook in de toekomst aantrekkelijk voor bedrijven!" De gemeente heeft voor de uitvoering van het Herstructureringsplan een bijdrage ontvangen van de provincie Drenthe.