Aftrap verkiezing Dorpshuis van het Jaar van BOKD

REGIO - De aftrap van de Rabobankverkiezing dorpshuis van het jaar 2017 heeft onlangs plaatsgevonden in het provinciehuis. 

Na het welkomstwoord door voorzitter BOKD Jofien Brink uit Nieuw-Roden sprak Henk Jumelet. Jumelet heeft - als gedeputeerde met o.a. de portefeuille platteland - een toelichting gegeven op wat de provincie zoal doet om leefbaarheid op het platteland te bevorderen. De provincie subsidieert maatschappelijke organisaties zoals Zorgbelang, Sport Drenthe, Stamm en de BOKD, maar investeest ook in bijvoorbeeld breedband, armoedebestrijding en fonds dorpsinitiatieven. Het Markehuis in Grolloo is winnaar van Rabobank verkiezing dorpshuis van het jaar 2015. Voorzitter Jan Reinders heeft verteld hoe zij de verkiezing hebben beleefd en wat het hen heeft opgebracht. Marketingstrateeg Hanno Spanninga ging daarna in op verandering. De wereld verandert iedere dag een beetje. En soms heel veel. Verander je niet mee? Dan komt er een dag en dan doe je niet meer mee. Succesvolle dorpshuizen begrijpen het belang van verandering. Van anders zijn. Van voorsprong. Samen met marketing strateeg Hanno Spanninga bedenken we hoe je als dorpshuis voorsprong in je marktgebied opbouwt door ‘anders’ en onderscheidend te zijn. Spanninga begeleidt vooral ondernemers in het MKB bij de ontwikkeling en realisatie van hun strategie. Vanaf het begin was hij mede-organisator en jurylid voor de competitie Bakkerij van het jaar en later Bakker met ster. Verder was hij onder meer lid van de Raad van Advies voor de verkiezing Versmarketeer van het Jaar, gericht op voorlopers in de verssector.

Quiz

Streektaalfunctionaris en oud-Norger Abel Darwinkel heeft een Drentse dorpshuizenquiz samengesteld. We hebben ‘pettie op, pettie af’ gespeeld en de uiteindelijke winnaar was (een) bestuurslid van dorpshuis de Viersprong uit Buinerveen. Hij kreeg een mooie Knapzak met lekkernijen, een Huus van de Taol bbordje en boekwerk (Op stee) en enkele Knapzakroutes van de BOKD. Gerard Rijker heeft een presentatie met toelichting gegeven over de jurycriteria. Van belang is hoe een dorpshuis invulling geeft aan de dorpshuisfunctie en of het dorpshuis ook echt het huis is van het dorp. De jury kijkt ook naar het gebouw (aantrekkelijkheid en sfeer) en welk activiteitenaanbod (modern eigentijds, voor welke doelgroepen) het dorpshuis heeft ontwikkelt en wil het met eigen ogen zien wat uw dorpshuis onderscheidend maakt. De jury bestaat uit Herma Stroetinga (oud-inwoonster van Norg) van RTV Drenthe, Roelof Dilling van Het Markehuis in Grolloo, Katrien Eggens van de Rabobank en Gerard Rijker (voormalig bestuurslid van het Steunpunt Dorpshuizen Drenthe en kwaliteitsmanager).