Winterbespreking 'Rayonhoofden' Noord-Drenthe in Paterswolde

REGIO - De bestuurders van de Noord-Drentse Natuurijsverenigingen waren dinsdagavond op bezoek bij de ijsvereniging 'Paterswolde' te Paterswolde. De mooie natuurijsbaan was deze winteravond perfect in het licht gezet in het prachtige natuurgebied in de hoek Hoofdweg/Meerweg te Paterswolde.

Elk jaar heeft elke ijsvereniging niet alleen haar jaarvergadering, maar oriënteren de bestuurders, die allen lid zijn van de KNSB, zich ook op nieuwe mogelijkheden en kansen voor hun vereniging. Aftredend en herkiesbaar was Abel Mulder, hij verzorgt de komende 4 jaar weer de pr en communicatie van de 'rayonhoofden'. Mulder is tevens voorzitter van IJsvereniging RAS te Roderesch. Het leren en stimuleren van elkaar is de basis van deze jaarlijkse bijeenkomsten. De voorzitter van de ijsvereniging 'Paterswolde', Roelof Rossing, vertelde uitgebreid over het ontstaan van de ijsvereniging in 1946, de ijsvereniging is zeer actief en vergadert eenmaal per maand gedurende de tijd dat de R in de maand is. Grote namen hebben hun top prestaties geleverd op deze baan, zoals Jan Bols. Gezellig was het in de mooie kantine (meer info: http://www.ijsverenigingpaterswolde.nl). De sprekers op deze avond waren Roland van der Zwaag, weerman bij RTV Drenthe en Karin Broekhuijsen (zij is fotograaf van beroep) Tijdens de lezing "de winters in Noord-Nederland" hebben zij het uitgebreid gehad over algemene meteorologie om wat meer duiding te geven hoe een winter kan ontstaan, met tussendoor mooie winterfoto's en alvast een doorkijk naar de komende winter. Die doorkijk is nu perfect: De straalstroom vanaf Amerika buigt nu al heel mooi af en er is nu een afname van de Sonale Wind, dit zijn perfecte omstandigheden voor een krachtig hogedrukgebied op exact de goede plaats. En de perfect mooie foto´s van een bevroren IJsselmeer deden het bloed van de rayonhoofden al sneller stromen.

Techniek

Roland van der Zwaag en Karin Broekhuijsen werden bedankt door de voorzitter van deze rayonhoofden-bijeenkomsten, Evert Jan Beetstra (voorzitter van de ijsvereniging Langelo), en zij ontvingen nog een mooie attentie van de Alle Tamminga (ook van Aol Gloep in Vries). De opkomst was weer groot. De vergadering heeft besloten om in 2017 alle aangesloten verenigingen in Noord-Drenthe die lid zijn van de KNSB per brief & E-mail uit te nodigen voor de volgende vergadering op dinsdagavond 14 november 2017. Tijdens het slot deel van de vergadering werden de vaardigheden van de ijsmeesters aan elkaar uitgewisseld en er werd veel aandacht geschonken aan de techniek. IJsvereniging 'Paterswolde' had haar veeg- en schuifmachines prachtig in de spotlights gezet. Verder werd stilgestaan bij vergunningen, veiligheid, gezondheid, milieu, energievoorzieningen, sociale hygiëne, opleidingen, schoolschaatsen en de begeleiding van de jeugdige schaatsers op de kunst en natuurijsbanen. De ijsvereniging “Paterswolde” heeft er zeker aan bijgedragen dat de ijsmeesters de komende maanden maar één zelfverzekerd verlangen hebben, een zeer strenge winter met veel ijspret. De grote vraag blijft natuurlijk, wanneer komen al deze regionale “Rayonhoofden” nu echt in actie, de eerste nachtvorst hebben ze immers al gehad. In Paterswolde weten ze exact wat het wordt: als het vriest in november valt Kerst in december.