Bakkerij Ons Belang en PaiserMeul gaan samenwerken

PEIZE - Burgemeester Klaas Smid van Noordenveld heeft vrijdagmorgen de nieuwe winkel van de coöperatieve bakkerij Ons Belang in Peize geopend.

Bakkerij Ons Belang is al sinds 1909 verbonden aan het dorp Peize. Het is de laatst overgebleven coöperatieve bakkerij van Nederland. In haar bestaan heeft de bakkerij vele ups en downs gekend en deze altijd overwonnen. Afgelopen zomer heeft het bestuur een enquête uitgezet onder de dorpsbewoners. Bijna duizend mensen vulden deze in. Belangrijke feedback van klanten én niet-klanten. De uitkomst is de basis geweest voor een ambitieuze aanpak, waarbij vernieuwingen zowel in de winkel als in de bedrijfsvoering worden doorgevoerd. Vanzelfsprekend binnen de beschikbare middelen van de Coöperatie en met respect voor de historie. Er blijkt een grote emotionele binding te zijn met de bakkerij in het dorp. De sociaal-maatschappelijke functie wordt door bijna alle dorpsbewoners als bijzonder en als meerwaarde gezien. Van de niet-klanten geeft 25% aan niet bewust geen brood te halen bij Ons Belang. “Een enorme kans om onze klantenkring verder uit te breiden”, zegt Peter ten Hoor, voorzitter van de Coöperatie. “We gaan ons assortiment optimaliseren, maar de winkel was ook nodig aan een opknapbeurt toe. De laatste renovatie is zo’n 30 jaar geleden geweest.” Vele vrijwilligers en ondernemers uit het dorp hebben meegewerkt met klussen, restaureren en schilderen.

Samenwerking

Ambachtelijke bakkerij Ons Belang en De PaiserMeul hebben besloten om voortaan intensief te gaan samenwerken. Ons Belang heeft als ambachtelijke bakkerij een rijke, bijzondere historie en wil haar marktaandeel in de regio versterken. Dat gaat onder andere gebeuren door ingrediënten voor de broodproducten te gebruiken die door De PaiserMeul worden gemaakt. Door deze samenwerking zal het assortiment van beide bedrijven uniek worden in de regio. Nu al komen klanten van ver uit de omgeving naar Peize, maar dat moet nog veel meer gaan worden, aldus Rolf Koning, beheerder van De PaiserMeul. De bakkers van beide bedrijven hebben vrijdag hun eerste gezamenlijke product gelanceerd: zuurdesem brood. Dit brood is onderdeel van de nieuwe PUUR lijn van bakkerij Ons Belang. Een gezonde broodsoort zonder conserveringsmiddelen, weinig zout en gemaakt van 100% molenmeel. Ook op het personele vlak gaat de samenwerking gestalte krijgen. Onderdeel daarvan zal de uitwisseling van personeel tussen beide bedrijven zijn. Bovendien zal Rolf Koning met ingang van januari de leiding krijgen over bakkerij Ons Belang. De huidige activiteiten vanuit de molen in Peize zullen onverminderd worden voortgezet.

Heropening

Met de heropening van de vernieuwde winkel, een nieuw assortiment en nieuwe leiding slaat Ons Belang na ruim 100 jaar andere wegen in om de bakkerij weer tot bloei te brengen, aldus Peter ten Hoor, voorzitter van het ambitieuze bestuur van de Coöperatie. Dat gaat onder meer door ingrediënten voor de broodproducten te gebruiken die op De PaiserMeul worden gemaakt of geleverd. Rolf Koning is overigens geen molenaar, de molen wordt bediend door vrijwillige molenaars, sinds het overlijden van bakker/molenaar Piet Koning. De bakkers van beide bedrijven hebben vrijdag hun eerste gezamenlijk product gelanceerd: zuurdesem brood. Verder wordt Rolf Koning met ingang van januari bedrijfsleider van bakkerij Ons Belang. De huidige activiteiten vanuit de molen in Peize zullen onverminderd worden voortgezet. (Eigen foto's.)