Dansen voor alleengaanden: 'een vriendenkring'

RODEN - Nog een paar maanden, en dat is het alweer tien jaar geleden dat de N.A.S. begon met de dansavonden voor alleengaanden in Roden. Bijna iedere week kan je daar stijldansen op live muziek die zorgvuldig wordt geselecteerd op dansbaarheid.

Zo’n tachtig tot honderd mensen vinden iedere zondagavond weer de weg naar De Pompstee, en daarmee is Roden de belangrijkste van de vier locaties waar de N.A.S. deze avonden organiseert. De bezoekers komen uit de directe omgeving, maar ook uit Assen en Groningen. Een vaste groep, haast een vriendenkring is het, zeggen Bonne Bosma en Gretha Negenman van de N.A.S.. Met zijn tweeën zijn zij voorzitter, secretaris en penningmeester van de N.A.S., oftewel de Nederlandse Alleengaanden Stichting. Ooit gingen zij zelf ook alleen naar zo’n dansavond en kijk, inmiddels zijn ze alweer vele jaren een paar. Gaat het vaker zo? Wie zal het zeggen, antwoorden Gretha en Bonne . Respect voor de privacy staat bij hen hoog in het vaandel. Een dansavond is geen disco, en de zondagavond is geen Saturday Night (‘I just can’t wait…..’). Maar stijldansen is wel een ideale manier om je onder de mensen te begeven. Je danst nu eens met de één, dan weer met de ander. En anders zorgen de sneeuwbal en de schrikkeldans wel dat er nieuwe combinaties ontstaan, en bij de sneeuwbal foxtrot is er het fluitsignaal om van partner te wisselen. Met de één kan je goed praten, met de ander is het vooral prettig dansen.

Goed maatgevoel

“Mensen met een goed maatgevoel,” legt Gretha uit. “Als iemand geen goed maatgevoel heeft danst het zwaarder.” “Dansen is het mooiste wat er is,” zegt Bonne. Hij vindt het jammer dat zo weinig jonge mensen tegenwoordig stijldansen. Je ziet het ook aan TV programma’s als ‘Strictly come dancing’ , die in het buitenland veel meer succes hebben dan hier. Zijn ogen glanzen als hij zijn favoriete dansen opsomt: de foxtrot, de quickstep, de Engelse wals. Die zijn niet al te ingewikkeld, dus iedereen danst mee. Een volle dansvloer is gezellig. De tango is veel ingewikkelder. Maar wel prachtig om naar te kijken. Eén van zijn dochters is volleerd salsa lerares: kennelijk wordt de liefde voor de dans met de genen meegegeven. Zelf ging hij pas na het overlijden van zijn eerste vrouw echt op dansles. Zij was dol op dansen, hij danste mee. Als je eenmaal echt dansles hebt gevolgd, wil je het ook bijhouden. Zo leerde hij de dansavonden voor alleengaanden kennen.

Elfstedentocht

En Gretha? Zij schaatst, wandelt en fietst ook graag – o.a. de Elfstedentocht, als de kans zich voordoet. “Ik ging wel eens een keer mee met een vriendin. En toen leerde ik hem kennen.” Dat is nu alweer 16 jaar geleden. Sindsdien draait een groot deel van hun vrije tijd om stijldansen. Niet op de dansvloer, maar om alles wat erbij komt kijken. Nieuwe orkesten uitzoeken, de website bijhouden; organisatie, publiciteit. En ze zijn er altijd bij, als gastvrouw en gastheer. Komen ze zelf nog wel aan dansen toe? “Daar hebben we eigenlijk niet zo heel veel tijd meer voor,”geven ze toe. Maar als je het eenmaal kan verleer je het niet. En voor wie twijfelt hebben ze op hun website van elke dans de basisstappen nog eens overzichtelijk op een rijtje gezet. “Het is misschien even een drempel om voor het eerst naar zo’n avond toe te gaan. Wij zeggen altijd: neem een vriend of vriendin mee, en kom gewoon eens kijken.“ En dan de voetjes van de vloer. Want stijldansen, dat is het mooiste dat er is. Zondag 20 november vanaf 20.00 uur in zalencentrum De Pompstee in Roden is de dansvloer weer 'open'. Zie ook www.nas-kontakt-dansen.nl Edith Boeker